Máte rádi historické knížky? Já ano, a když jsem byla mladší, přečetla jsem jich nespočet i o starověkém Řecku a několikrát jsem narazila na to, že se jako hlavní chod podávaly závitky z vinných listů. Trochu jsem ty chudáky z temné minulosti litovala, protože to v mých očích bylo nepředstavitelné, „živit se listím“, ale koneckonců lidi jsou schopní sníst kdeco…
Když jsem ale začala trochu experimentovat v kuchyni, zjistila jsem, že v mnoha kulturách existují typická jídla zabalená do tenké vrstvy zeleninových listů, těsta, rýžového papíru a podobně.
Tu řeckou pochoutku s vinnými listy dnes naleznete pod názvem dolmades. Nemusíte ovšem běžet hledat vinohrad, abyste mohli začít kouzlit v kuchyni – mimochodem na vinných listech není nic výjimečného, ačkoliv by mě znalci nejspíš opravili. K výrobě závitků vám postačí běžná zelenina, jako je kapusta nebo zelí.
Pro první pokus vám doporučuji zvolit kapustu. Její listy jsou vláčnější a lépe se s nimi zachází než se zelím, které je pevnější a balení někdy vyžaduje trochu toho fištrónu a zručnosti. Jelikož nemá vařená kapusta v tak tenké vrstvě nijak dominantní chuť, výborně se k ní hodí pikantní nebo výrazně bylinková náplň. Mdlé chutě by se v obalu ztratily.
Garam masala je vynikající indické koření, které rozhodně stojí za to mít v kuchyni po ruce. Jedná se o hotovou směs, kterou už snad koupíte i v supermarketu. Pokud byste narychlo hledali něco podobného, určitě byste mohli mít doma nějakou silnější kari směs, která sice nebude chutnat stejně, ale jídlu dodá podobný pikantní šmrnc.
Ingredience (asi na 15 – 20 závitků podle velikosti listů):
15 velkých nebo 20 malých kapustových listů
150 g suché červené čočky
1 střední bílá cibule
1 střední mrkev
1 bílé tofu natural (něco přes 200 g)
2 hrsti drobných růžiček brokolice (asi 1/3 velké hlávky)
1 hrst nasekaných arašídů
2 lžíce rajčatového protlaku nebo domácího kečupu
1 dcl zeleninového vývaru (postup na vývar ZDE) nebo 1 dcl vody s ½ kostky zeleninového bujónu
Asi 6 lžic sojové omáčky (používám Tamari)
Pár lžic olivového oleje na orestování a několik dalších na potření
2 – 3 stroužky česneku
1 lžička koření garam masala
Pepř (a sůl) podle chuti
Postup:
Z hlávky kapusty oberte vnější listy, které jsou poškozené nebo zahnědlé a vyhoďte je. Ty zdravé otrhejte hned u stopky a dejte bokem. Nevadí, že ty okrajové budou podstatně větší než ty blíže středu – propečou se všechny stejně.
Do hrnce nalijte vodu s několika lžícemi sojové omáčky.
Voda by se měla jen lehce zabarvit, aby listy chytly lehkou chuť, ale nebyly přesolené. Doporučuji použít širší hrnec, který nemusí být nijak vysoký, spíš jde o to, aby se do něj vměstnalo větší množství listů a aby přitom byly ponořené. Vodu přiveďte k varu. Běžně dávám vařit tak třetinu listů, aby se rovnoměrně provařily a lehce se vyndávaly ven, a pak přidám další várku.
Jakmile voda vaří, dejte listy postupně do vody, přiklopte pokličkou a nechte asi 3 – 5 minut vařit. Ty tvrdší listy z okraje hlávky budou potřebovat o trochu více času než ty vnitřní, ale spíš jde o to, aby jen lehce zkřehly a dobře se s nimi pracovalo.
Listy vyndávám jednoduše tak, že vidličku zapíchnu do tvrdé stopky a list tím přemístím z hrnce na talíř, kde nechám vychladnout všechny spařené listy, zatímco připravím náplň.
Červenou čočku uvařte. Stačí jen pět minut, než je hotová a není na škodu ani lehce převařená konzistence, pokud se vám to přihodí. Přeceďte ji a dejte bokem.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na několika lžících olivového oleje. Jakmile zesklovatí, přihoďte nahrubo nasekané arašídy a asi dvě minuty opékejte. Pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a malé růžičky brokolice (asi centimetrové kousky). Zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou s bujónem a přidejte protlak, čočku, nahrubo nastrouhané bílé tofu, 3 lžíce sojové omáčky a garam masalu. Lehce opepřete.
Celou směs opékejte asi deset minut, než se větší část vody vypaří. Ochutnejte, jestli není třeba dosolit, ale většinou už sojová omáčka sama o sobě stačí. Jakmile je hotovo, dejte bokem a nechte trochu vychladnout.
Vezměte list kapusty a směrem ke stopce dejte lžíci až dvě náplně – podle velikosti listu.
Na obou bocích nechte minimálně 2 cm volného místa, abyste mohli posléze závitek zabalit. To provedete tak, že přehnete pravý a levý okraj směrem dovnitř a rolujete k vnějšímu okraji listu.
Hotový závitek dejte do pekáčku. Dobré je ho vyložit pečicím papírem, aby se vám listy nepřipekly.
Závitky můžete péct takto nasucho, ovšem lepší jsou, když je potřete směsí olivového oleje s rozmačkaným česnekem. Pečte pak na 220 °C 10 – 15 minut, dokud nezezlátnou.
Podávat je můžete takto samostatně, ale výborné jsou i s jasmínovou nebo červenou rýží.
Autor: Kateřina Špačková