Tento způsob úpravy jídla u nás není příliš běžný, ale v jiných (hlavně jižních) kuchyních se s ním setkáte poměrně často. Již dříve jsme vám nabídly recept na kapustové závitky s garam masalou, které jste si velmi oblíbili, a tentokrát bychom vám rády nabídly inspiraci na podobnou dobrotu, tentokrát z mangoldu.
Použít můžete opravdu kdejaký „lístek“ – mangold, kapustu, zelí, vinné listy. Připravíte si tak vynikající hlavní chod nebo chuťovku na párty či posezení s přáteli. Stačí jen použít menší mladé lístky a experimentovat s náplní podle vlastní fantazie, protože tyto závitky jsou stejně lahodné zatepla jako zastudena.
Ingredience (na 8 – 10 závitků):
8 – 10 listů mangoldu
300 g hlívy
1 bílá cibule
3 stroužky česneku
Olivový olej
6 středních rajčat
½ kostky zeleninového vývaru s 1,5 dcl vody (nebo odpovídající množství domácího zeleninového bujónu – návod ZDE)
4 hrsti uvařené dlouhozrnné rýže
Menší hrst nasekaného oregána a rozmarýnu (nebo 1,5 lžíce sušených bylinek)
Mleté chilli podle chuti
Sůl a pepř
Postup:
Listy mangoldu dobře omyjte a odřízněte tuhou přečnívající řapíkatou část.
Poté je asi na 2 minuty vložte pod pokličku do hrnce s vařící vodou, vyjměte je a rozložené nechte vychladnout.
Cibuli nakrájejte nadrobno a lehce osmahněte na olivovém oleji. Následně přidejte hlívu a pět minut restujte.
Rajčata nakrájejte nadrobno a vložte do pánve s cibulí a hlívou. Podlijte zeleninovým vývarem a duste, dokud se nevypaří co největší množství tekutiny, takže vám vznikne hustá omáčka, v níž se rajčata téměř zcela rozvaří. Přisypte bylinky, chilli, rozetřený česnek a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte uvařenou rýži a promíchejte, aby vám vznikla kompaktní směs. Stáhněte z plotny.
Listy mangoldu rozložte a postupně na ně naneste rajčatovou směs – na každý vám postačí asi tři vrchovaté lžíce, podle velikosti listů. Naneste ji do linie k okraji a lehce zarovnejte.
Následně přehněte oba boky listu.
Přes směs přetáhněte i kratší okraj a rolujte, dokud vám nevznikne závitek.
Ty pak jeden vedle druhého naskládejte do pekáčku na pečicí papír.
Na závěr je ještě můžete potřít trochou olivového oleje. Pečte při 220 °C 15 – 20 minut.
Autor: Kateřina Špačková