Smetanové Rizoto 100 x jinak

Také patříte mezi ty, kdo mají rádi rychlé, jednoduché věci? Tento recept na smetanové rizoto k nim určitě patří.

1.) RYCHLÝ, co se týče nachystání potřebných ingrediencí…, samotné pečení je zdlouhavější.

2.) JEDNODUCHÝ i pro úplného kuchařského nováčka.

3.) VELMI LEHCE OBMĚNITELNÝ, co se týče hlavní ingredience, která dá ráz a chuť samotnému rizotu.

 Videonávod ZDE

V kuchyni se pohybuji už nějaký ten pátek a to nejen v té domácí, ale i restaurační, a tam už musím hodně přemýšlet o tom, jak si věci co nejvíce zjednodušit. Ne ovšem na úkor množství potravin, protože se mi nechce zrovna škrábat tolik mrkve nebo krájet spousty cibule. V tom to rozhodně není. Pokud má být pokrm zeleninový, tak ať opravdu obsahuje tolik čerstvé zeleniny, kolik má. Ani zmrazená zelenina to nezachrání, protože chuťově to jde vždy poznat.

Kouzlo spočívá právě v tom, že si najdete chutný jednoduchý recept, a jednou obměnou mu dáte pokaždé jinou chuť.

Já jako dítě jsem měla rizoto ráda, ale byl velký rozdíl, kdo ho připravil, z čeho a jak. Takové to sypké a suché, nebo naopak sypké, ale topící se v oleji, tak to jsem opravdu nemusela.

Mně samotné taky trvalo, než jsem přišla na to, jak si ho připravit chutně, a pokaždé trochu jinak, ale aby v základu zůstalo vláčné. Není to jenom o rýži, i když samozřejmě slouží jako základ.

Většinou používám kulatozrnnou rýži nebo pak přímo rýži, která je určená právě na rizoto. Věřte mi, že v nouzi uděláte rizoto i z dlouhozrnné rýže, ale už to není úplně ono. Pokud ovšem dodržíte určitý poměr, tak ho určitě suché mít nebudete i z dlouhozrnné rýže. Bude sice trošku sypké, ale jsou i tací, kterým to dokonce vyhovuje víc. Ne nadarmo se říká: „Sto lidí, sto chutí.“

 

Základní ingredience na smetanové rizoto pro 4 – 5 osob.

Množství záleží na tom, jací jste jedlíci. Přesnou restaurační gramáž vám tady uvádět nebudu, protože se taky může lišit v tom, jestli jde o rizoto podávané v poledním menu nebo rizoto v nabídce v hlavním jídelním lístku. V každém případě byste si vždy v restauraci měli zkontrolovat gramáž, kterou si objednáváte, ať víte, za co platíte, a jestli se vůbec z takového množství najíte. Opět se projevuje moje profesionální deformace.

  • Rýže kulatozrnná 0,5 kg
  • Smetana 33 % 0,4 l  ( 2 kelímky á 200ml)
  • Voda 0,4 l
  • Mrkev 1 velká nebo 2 menší
  • Cibule 2 menší
  • ½ lžíce soli
  • ½ lžíce vegety bez glutamátu (pokud nebudete používat tak přidejte víc soli)
  • 1 – 2 lžíce slunečnicového oleje
  • Hlavní ingredience – řepa přibližně 0,5 kg

Postup:

Zeleninu nastrouháte nahrubo a cibuli nakrájejte také nahrubo. Rýži nezapomeňte propláchnout. Pokud to neuděláte, musíte přidat o trochu více tekutiny a počítejte s tím, že bude taková „plpatější“. Pokud máte problémy se střevy, tak je dokonce dobré rýži neproplachovat, protože právě ten „mléčný povlak“, který při pečení vzniká, je velmi dobrý a prospěšný pro střevní sliznici. Rizoto pečete v předehřáté troubě cca 50 minut na 200 °C a pak můžete nechat ještě pět až deset minut odstát než začnete servírovat. Stupně zvolte podle tipu vaší trouby. Doma peču na 200 °C v klasické troubě (horkovzduch) v práci volím kombinované pečení s párou na 180 °C a doba pečení je o deset minut kratší… Rizoto si dělávám klidně s hodinovým předstihem než ho začnu servírovat nechám ho ve vypnuté, teplé troubě kde krásně „dojde“, ale podávat ho můžete i chvíli po dopečení.

Rizoto z červené řepy a salát z čerstvé červené řepy smetanove-rizoto-z-cervene-repy-640x478

Hlavní ingredience je červená řepa o hmotnosti 0,5 kg, nebo chcete-li 2 střední řepy velikosti tenisového míčku.

Na toto rizoto se hodí nastrouhat balkánský sýr nebo sýr slanějšího typu, jelikož je červená řepa nasládlá. Výborně se k tomu hodí lehký salátek z čerstvé jemně nastrouhané červené řepy s troškou pórku nebo jarní cibulky. Můžete přimíchat i nastrouhanou bílou ředkev. Osolíte, zakápnete citronem a olivovým olejem, položíte vedle rizota na polníček a dodáte tomu nejen barevnou, chuťovou, ale hlavně vitamínovou tečku.

 

Rizoto z dýně hokkaido a salát z čerstvé dýně 

dynove-rizoto-640x360

Hlavní ingredience bude přibližně 0,5 kg dýně bez slupky, tedy půl dýně o velikosti házenkářského míče. Z druhé poloviny si opět můžete připravit chutný salátek. Dýni nastrouháte nahrubo, přistrouháte 1 střední mrkev, 1 malou mladou cuketku, zakápnete olivovým olejem, červeným vinným octem a lehce přisolíte. Na dýňové rizoto se skvěle hodí nastrouhaný parmazán nebo sýr parmazánového typu.

 

 

Rizoto žampionové a salát z čerstvých žampionů img_20161102_114544-640x360

Hlavní ingredience bude 0,5 kg žampionů, ty nakrájejte na plátky. Do tohoto rizota ráda přidávám hrášek a kukuřici, ale pozor – až úplně na závěr. Zmrazený hrášek propláchnu v sítu pod teplou vodou, to samé udělám i s kukuřicí. Od každého použiju asi tak jednu hrst. Přimíchám do dodělaného horkého rizota na závěr a nechám tak pět minut ještě odstát, ať se hrášek s kukuřicí prohřeje a propojí se chutě potravin. Hrášek bude krásně zelený a chutnější.

K tomuto rizotu se skvěle hodí salátek z čerstvých žampionů, mladé cuketky, jarní cibulky a červené papriky. img_20161030_120957-640x360 Vše nakrájíte na tenké plátky, zakápnete sojovou omáčkou Tamari, olivovým olejem a citronem. Rozhodně nesolte, Tamari je slaná dost. Necháte aspoň 5 minut odstát, aby žampiony zkřehly. Podáváte přímo na talíři společně s rizotem. K tomuto rizotu je výborný strouhaný Madeland, ale volba sýrů je samozřejmě vždy na vás a na vaší chuti.

 

Takovýchto variant s obměnou hlavní ingredience jde udělat opravdu spousta. Záleží na vaší chuti a fantazii. Důležité je, že díky smetaně zůstává rizoto opravdu vláčné. Máte-li třeba velkou úrodu brokolice, kedluben nebo velký úlovek hříbků v lese, vše můžete použít jako hlavní ingredienci.

Rizoto je výborné i jako příloha k masům na přírodní způsob, pokud nejste vegetariáni. Vyřeší se vám tím i situace, kdy potřebujete nakrmit jak vegetariány, tak masožrouty i bezlepkáře naráz. Zkrátíte si čas strávený u plotny a uspokojíte všechny strávníky 🙂 . Pokud chcete veganskou verzi, tak smetanu nahraďte sojovou (rostlinnou) smetanou a přidejte o lžíci více oleje.

Takové dýňové rizoto s lososem je opravdu luxusní záležitost nebo žampionové s kuřecími souvlaki. Každý si musí vybrat to, co má rád a co mu dělá dobře. Jen tak se budete i dobře cítit.

Přeji vám spoustu zdárných pokusů a kreativních chutných obměn.

Pokud chcete sledovat naše vychytávky nejen z restaurace, staňte se fanouškem naší facebookové stránky Vaření ze zdravé restaurace.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru