Těsto na pizzu z polenty

Těsto na pizzu nemusí být jen vrstva bílé mouky. Vytvořit se dá i z jiných, zdravějších a bezlepkových ingrediencí, aniž by tím utrpěla chuť.

Při dietě nebo v případě, že chcete zvýšit příjem bílkovin, určitě oceníte recept, který jsme publikovaly již dříve – a sice těsto na pizzu z fazolí.

Polenta je v současnosti čím dál populárnější a někteří z vás s ní již určitě experimentovali. Jedná se o kukuřičnou kaši, která pochází ze zemí jižní Evropy a najdete ji tak pod různými jmény. Nejčastěji se s ní setkáte v souvislosti s italskou kuchyní, kde se zpracovává na sladký i slaný způsob, jako příloha nebo součást hlavního jídla.

Jelikož se skládá pouze z kukuřice, je zcela bezlepková a tak vhodná jak pro celiaky, tak pro osoby vyhýbající se nadměrné konzumaci lepku. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů a zajímavě obohatí váš jídelníček. Oblibu si najde i u lidí, kteří nenachází velké potěšení v experimentování s novými chutěmi – její chuť je jemná, avšak nikoliv mdlá.

Polentu můžete koupit i v instantní podobě – v takovém případě počítejte s kratší dobou vaření.

Jako míru k odměřování ingrediencí používám běžný 2,5dcl hrnek.

Ingredience (na 1 větší pizzu):

Na těsto:

1 hrnek polenty

3 hrnky vody (část někdy nahrazuji ovesným mlékem nebo použiji zeleninový vývar místo bujónu)

½ kostky zeleninového bujónu

½ lžíce soli

Trocha pepře

Na náplň:

200 g domácího kečupu nebo plechovky krájených rajčat – popřípadě domácí rajčatové omáčky na pizzu

100 g bílého tofu nastrouhaného nahrubo

2 hrsti krájených žampionů nebo jiných hub

½ malé dýně nastrouhané nahrubo

2 hrsti oliv a kaparů

1 – 2 malé červené cibule nakrájené na tenká kolečka

4 stroužky česneku

6 lžic olivového oleje

1 – 2 hrsti zeleného hrášku

½ hrsti jemně nakrájené čerstvé bazalky (lže přidat tymián nebo směs koření na pizzu)

8 – 10 cherry rajčat nakrájených na čtvrtiny

Postup:

Vodu s rozmíchaným bujónem, solí a pepřem přiveďte k varu. Pomalu přisypávejte polentu a celou dobu prošlehávejte směs metličkou, aby se vám nevytvořily hrudky. V té chvíli stáhněte plamen a dál míchejte asi 10 – 15 minut (podle typu použité polenty), dokud se nezačne odlepovat od stěn. Ochutnejte, zda je směs dostatečně slaná – měla by být slanější, protože po upečení bude slaná chuť mírnější, stejně jako když děláte bramborové těsto.

Na plech s pečicím papírem dejte ještě teplou směs. Z toho množství můžete vytvořit dvě menší kruhové pizzy nebo celý obdélníkový plech.

Pomocí namočených rukou nebo namočené lžíce celou směs rovnoměrně rozetřete. Dělejte vrstvu raději o něco vyšší než tenčí, aby se vám nevytvořily díry. Jakmile jste hotovi, dejte pizzu asi na 30 minut odležet do chladu nebo alespoň při pokojové teplotě.

Troubu rozehřejte na 220 °C a vložte do ní těsto na pizzu. Pečte asi 25 minut. Pokud chcete dosáhnout „křupavějšího“ výsledku, asi v polovině pečení pizzu otočte vzhůru nohama a dopečte.

Zatím si z olivového oleje a protlačeného česneku vytvořte směs. Stejně tak si v míse smíchejte všechny ostatní suroviny mimo rajčatové omáčky.

Pizzu potřete směsí oleje a česneku. Poté ji pomažte rajčatovou omáčkou – pokud ji zrovna nemám v zásobě, raději používám krájená rajčata než neochucený rajčatový protlak, ale je to jen otázka mé chuti.

Nyní posypte pizzu všemi zbylými ingrediencemi a dejte zapéct. Náplň si můžete vytvořit vlastní podle své chuti.

Pizzu dejte zpět do trouby na stejnou teplotu a pečte, dokud náplň nezezlátne.

Polentová pizza je vynikající i za studena.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru