Luštěninové Bolognese

Neboli „luštěninové Miláno“. U nás se totiž všechny varianty tohoto receptu jmenovaly Miláno – v mém dětství s mletým masem, rajčatovou omáčkou, těstovinami, strouhaným eidamem a další várkou kečupu nahoru, protože kečupu nikdy nebylo dost.

Upřímně jsem nikdy nepřišla na to, proč zrovna my máme Miláno, když tomu stejnému říká zbytek světa Bolognese. Asi je na Moravu přinesl jiný Ital než do zbytku světa, jinak si to vysvětlit neumím…

milano-5

Ale teď k věci.

Omáčka Bolognese je klasikou, kterou doma vaří nespočet domácností v nejrůznějších obměnách. Tato konkrétní úprava, kterou vám nabízím, není ani tolik vhodná na těstoviny, jako spíš samostatné hlavní jídlo. Tedy na těstoviny ji samozřejmě dát můžete, ale díky třem druhům luštěnin, které z pokrmu dělají dostatečně sytý chod, bych ji takto připravovanou doporučila servírovat jen se salátem.

Výběr těchto tří luštěnin není náhodný. Při této skladbě paradoxně připomínají Miláno z mého dětství, alespoň co se týče konzistence. Červená čočka se v pokrmu rozvaří a zahustí ho, mungo zase připomíná malé kousky mletého masa, no a cizrna zase ty velké, zatoulané. Chuť přitom zůstává zcela věrně „luštěninová“ s rajčatovo-bylinkovou vůní Milána. Tedy Bolognese…

Ingredience (na 2-3 porce):

1 velká bílá cibule

2 střední mrkve

100 g suché červené čočky

80 g suchých mungo fazolek

140 g suché cizrny

400 g krájených rajčat (odpovídá 1 běžné plechovce, pokud není sezóna dobrých, na slunci dozrálých rajčat)

6 lžic olivového oleje

2-3 stroužky česneku

1 lžíce třtinového cukru

3 lžíce čerstvé sekané bazalky

1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu

1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu

1-2 dcl vody na podlití

Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Všechny luštěniny přes noc namočte – každou v samostatné misce, protože se budou vařit samostatně. Pokud používáte půlenou červenou čočku namísto celé, namáčet ji nemusíte, rozvaří se v jídle sama i tak.

Namočené luštěniny dejte vařit každou zvlášť. Celá červená čočka je za pět minut hotová, mungo bude chtít asi 15 minut a cizrna tak 30 minut. Vše sceďte.

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji asi pět minut restovat na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Množství oleje si upravte sami, jak je vám libo. Záleží také na tom, jestli pokrm připravujete na nepřilnavé pánvi nebo na klasické, kde doporučuji použít větší množství oleje, aby se vám cibule nepřichytila.

milano-1

Mrkev nastrouhejte nahrubo a přidejte ji k cibuli. Opět restujte 5-10 minut. Přidejte luštěniny, rajčata, bylinky, cukr, česnek, sůl a pepř a vše podlijte trochou vody. Nyní necháte vše podusit asi 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

milano-2

Na závěr ochutnejte a přidejte sůl, cukr či pepř, aby vám chuť vyhovovala.

milano-3

Pokud není sezóna čerstvých bylinek nebo si je nepěstujete doma, použijte směs sušeného provensálského koření, které bude taktéž chuťově příjemné.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru