Vzpomínky na Bali a jejich tradiční jídlo nudle – Mie Goreng

Při vybíhání z domu v dnešním mrazivém ránu, kdy můj první krok ze dveří málem skončil pokusem o rozštěp, mě napadlo, jestli jsem se vůbec měla narodit v tomto zeměpisném pásmu. Jsem totiž člověk, který miluje teplo a při poklesu teploty pod 10 °C trpím, protože byť na sebe navleču 4 vrstvy oblečení, tak je mi neustále zima.

I když většina lidí má myšlenky na to co budou péct na Vánoce a jaké seženou dárečky pod stromeček, tak já sním o tom jak bych klidně vyměnila vánoční stromeček a ladovskou zimu, za palmy s kokosy, vůni oceánu a hlavně teploty nad 20 °C. Jsem taky jedna z těch, v které vyvolávají vzpomínky různé chuťe a vůně jídla na určité situace. Prostě u mě funguje dokonale Pavlovův reflex.

Abych si jednu takovou vzpomínku navodila, rozhodla jsem se dnes uvařit jídlo, které mi rozhodně svou chutí a vůní připomene Bali, které jsem sice navštívila před léty, ale krásné vzpomínky na tento malebný ostrov a hlavně teplé podnebí, ve mně zůstávají doposud.

smeska-075

V létě jsem se čistě náhodou dozvěděla o přednášce o Bali, kterou pořádala v Brně Nikola. Její rodina si ode mě před třemi lety pořídila štěňátko Flat coated retrievra a tudíž se zapsali do velké „rodiny“ mých psích potomků. To jsem ještě netušila, že jejich dcera Nikola studuje na Bali a dělá tam i průvodce. Více se o ní můžete dozvědět na jejich stránkách www.nikolascestuje.cz.

Moje cesta na její přednášku byla se záměrem zjistit od ní recept na nudle Mie Goreng, které jsem tam téměř denně před pár lety konzumovala, a jejich chuť se mi vryla do mých chuťových buněk. Samozřejmě jsem recept chtěla především vyzkoušet v restauraci, jestli ta chuť osloví i moje zákazníky, kteří za mnou chodili na vegetariánské dobroty a měli radost z toho, že vymýšlím neustále nové a nové receptury a tudíž jim moje kuchyně nepřišla nudná.

U nás samozřejmě neseženete spoustu ingrediencí, které tam opravdu patří a proto jsem si musela pomoci jak umím, aby ta chuť byla opravdu taková, že při konzumaci pokrmu se přenesu ve vzpomínkách na Bali. Myslím si, že se mi to povedlo, i když pro mé zákazníky jsem musela přizpůsobit hlavně ostrost pokrmu, autentickou podobu by určitě „nerozdýchali“.

Pamatuji se, že už tehdy jsem s úžasem koukala na dvouroční balijské dítě, které v puse žmoulá feferonku a nechápala jsem. Byla jsem tam s potápěčskou výpravou a velká část osazenstva byli muži a ani ti nezvládali ostrost některých pokrmů. Jedna polévka v restauraci putovala mezi námi všemi a se zájmem jsme sledovali, jak kdo zareaguje po požití jednoho sousta. Orosili jsme se zodpovědně všichni a tehdy jsem usoudila, že asi domorodci mají všechny chuťové pohárky už dávno spálené.

smeska-073

I tak mi některé jídla opravdu velmi chutnala a když jsem vyzkoušela nudle Mie Goreng v restauraci, tak se setkaly s takovým úspěchem, že si někteří přišli osobně pro recept až za mnou do kuchyně.

Dnes bych se o recept ráda podělila i s vámi čtenáři. Možná vás netradiční chuť také osloví a třeba vám zaseje myšlenku nad přemýšlením o své příští dovolené za teplem. Já se tam rozhodně ještě hodlám podívat, i když mě odrazuje to, že už tam určitě pokrok turismu udělal své.

Moje vzpomínky jsou na prázdné silnice. Tehdy jsem si na levou nohu uvazovala šátek, abych se na mopedu nevrátila po odbočení do nesprávného pruhu, protože jsem většinou při odbočce měla tendence najet do pravého pruhu, jak je zvykem u nás. Jenže když jedete dlouho rovně, kocháte se krajinou a za celou dobu nepotkáte ani živáčka (hlavně v autě), tak si najednou nejste jisti, jestli jste opravdu v tom správném pruhu, když na křižovatce musíte změnit směr.

smeska-070

Krásu Bali jsem poznala nejen na souši, kdy jsem strávila týden sama na mopedu, protože prodělaný zánět dutin mě nedovolil se zapojit hned ze startu k potápěčské výpravě a rozhodně nelituji. Viděla jsem toho mnohem víc než ostatní. Svět pod hladinou jsem měla taky možnost poznat – ať již sílu proudů které se tam vyskytují opravdu hodně a zarazí vám dýchací automatiku do krku nebo hejna bodloků, kteří se na vás sesypou v domnění, že jim nesete chutný banán a vy jste pouze zvolili nevhodnou barvu rukavic.

Trnete, aby vám při šmrncání kolem pusy nezdeformovali fasádu svého obličeje. Po závěrečných potápěčských zkouškách se plácáte po zádech, že jste to opravdu zvládli, i když jste se nedopatřením ocitli v hloubce 30 metrů, protože vás omylem zařadili do skupinky ke zkušenějším, kteří už si dělají druhou hvězdu a vy ještě nemáte ani tu první. Zážitků mi zůstalo opravdu mnoho a dalo by se o tom psát hodiny, ale to bych se nedostala k receptu, který vám chci předat.

Od Nikoly jsem získala recept, ale já si je pamatovala trošku jinak a podle toho jsem si je i poupravila. Myslím si, že to tam funguje tak jak u nás – na jednom konci republiky děláme naše tradiční jídla jiná než na tom druhém, samozřejmě řečeno s troškou nadsázky. Nikol patří i tak velký dík, protože koření je velmi důležité a já jsem si ještě pohrála s jeho namícháním pro české jazýčky.

 

Mie Goreng smažené nudle upravené k mému gustu a jak si je pamatuji já 🙂

Ingredience (přibližně na 4 porce):

1 balíček čínských bezvaječných nudlí, tedy 4 klasická „hnízda“

Sambal – ostrá směs koření (Co se složení týče, jednotlivé směsi, které najdete u nás, se mírně liší. Já si míchám špetku kayenského pepře, 1 lžičku mleté papriky, 1 lžičku rajčatového prášku nebo rozmixovaných sušených rajčat a 1 chilli papričku utřenou v hmoždíři)

1 lžička Tamari (nebo jiné sojové omáčky)

sůl

pár kapek tabasca na dochucení ostrosti

2 balíčky baby špenátu (nebo krabičky) – 1 krabičku využijete na vaječnou omeletu, pokud nechcete mít pokrm veganský

2 střední mrkve                                                         mie-goreng-balijske-nudle-640x360

svazek jarní cibulky nebo ½ pórku

hrstka petrželové natě

½ z celého řapíkatého celeru

2 lžíce olivového oleje

Bumba – buráková omáčka :

4 lžíce burákového másla

1 dcl kokosového mléka (na přípravu bumby)

šťáva z ½ citronu (na přípravu bumby)

Výroba burákového másla : Pokud neseženete burákové máslo, udělejte si svoje. 100 g vyloupaných buráků upečte v předehřáté troubě na 180 °C 10-13 minut na suchém plechu. Během pečení s nimi asi 3 krát zahrkejte, ať se promíchají a opečou ze všech stran. Nechte je vychladnout a vhoďte do mixéru (stačí vám klasický tyčový) a přidejte špetku soli. Během míchání musíte párkrát zastavit mixér a setřít hmotu ze stěn i z nožů. Postupně se z buráků uvolňuje mixováním olej a vzniká vám burákové máslo, do kterého já přidávám pár kapek citronu. Můžete si udělat větší množství a skladovat v uzavíratelné sklenici v lednici.

Postup na nudle Mie Goreng:

Nudle rozhodně nevařím 15 minut, jak je uvedeno na obalu – vařím je 3 až 5 minut, budete je totiž ještě lehce smažit a s hotovým pokrmem vám později dojdou pod pokličkou. Já osobně solím vodu, ve které je vařím, ale nemusíte. Na Bali se mi naopak zdálo, že snad nesolí vůbec a používají jen koření. Hotové nudle které jsou „na skus“ scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte na sítu okapat.

V pánvi Wok osmahnete na oleji mrkev nastrouhanou nahrubo a řapíkatý celer nasekaný na menší kousky. Smažíte jen chvíli, tak aby byla zelenina lehce tvrdkavá a přidáte koření sambal, které mícháte jen ½ minuty, déle určitě ne, aby vám nezhořklo.

Poté přidáte bumbu (já si ji předem nemíchám, ingredience se spojí přímo na pánvi) ze 4 lžic burákového másla, kokosového mléka a soli podle chuti. Nechám chvíli povařit. Stačí opravdu jen 2 – 3 minuty, až vše trošku zhoustne, a pak přileju šťávu z citronu, přihodím nasekanou jarní cibulku, hrst nasekané petrželové natě, balíček baby špenátu a vmíchám nudle. Vše důkladně prohřeju, odstavím a nechám chutě pěkně propojit pod pokličkou zhruba deset minut.

Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte si tabasco a podle chuti dosolte.

Na Bali vám na naservírované nudle položí vaječnou omeletu. Na 4 porce použijete 4 vejce, které ukvedláte předem vidličkou, než je nalijete na rozehřátou pánev s kapkou oleje. Přihodíte ½ nebo klidně celou krabičku baby špenátu a osmahnete z obou stran. Rozdělíte na 4 díly. Nudle servíruji promíchané s omáčkou a zeleninou, na ně položím kousek omelety a pokud si nechám při mixování buráků lžíci nahrubo nasekaných arašídů, tak tím celou porci posypu.

Pokud patříte mezi ty, jenž vám teplo a vůně moře chybí, tak vám dozajista tato exotická chuť navodí příjemnou náladu jako mně.

img_20161205_084252-440x248

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru