Banánový chlebíček s čajem Matcha a čokoládou

Banánový chlebíček je dobrota, kterou se vždycky zavděčíte. Když ho ale děláte pořád dokola, za chvíli začnete mít chuť ho trochu obměnit. Tím pádem mi postupem času vzniklo několik variací, které si našly své fanoušky, mezi které patří i tento zvláštně vypadající čajovo-čokoládový poklad. (Ochutnat můžete i banánový chlebíček s karamelem podle receptu ZDE.)

Čaj Matcha je vysoce kvalitní prášek zeleného čaje původem z Japonska, který v sobě koncentruje všechny zdravotní přínosy klasického zeleného čaje. Mimo nebývalé antioxidační účinky stimuluje činnost kardiovaskulárního systému a podporuje vytrvalost – samotní samurajové popíjeli vyšlehávaný čaj Matcha před bojem.

Nalézt ho můžete v několika podobách a cenových variacích. Pro ten nejkvalitnější zavítejte do specializovaných čajových obchodů, počítejte však s tím, že za skutečnou kvalitu zaplatíte několik set korun za pár desítek gramů. Nejlevnější varianta vhodná do pečení bývá běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou, kde ho po dvou gramech zakoupíte po 15 – 20 Kč, přičemž dva sáčky jsou obvykle dostačující pro běžnou dávku pečení. V této verzi ho můžete používat i jako přírodní zelené barvivo, pokud však chcete opravdovou kvalitu se všemi zdravotními přínosy, ať už pro studenou kuchyni nebo v rámci čajového obřadu, budete si muset připlatit.

Ve slané i sladké kuchyni jsem si ho oblíbila pro jeho jemnou, ale zato plnou chuť umami, kterou je těžké popsat, pokud ji sami nezažijete. Doporučuji vám jej někdy vyzkoušet – v téměř každé čajovně vám přes letní sezónu připraví zmrzlinu z čaje Matcha, kde můžete lehce přičichnout k jeho chuti a rozhodně se tím finančně nezruinujete.

Na různé chlebíčky a piškoty ráda používám formu na „srnčí hřbet“, jak vidíte na fotografiích. Připravovat podobný recept ve větším množství nebo pro zákazníky, zvolím jinou, ovšem v domácím prostředí je moje oblíbená. Chlebíčky se dobře krájí a je to taková ideální porce do ruky pro děti, které se tu pravidelně pohybují.

Ingredience (na 1 nižší chlebíček ve formě na „srnčí hřbet“ 25 x10 cm):

3 střední banány

1 střední jablko

80 – 100 ml rostlinného sirupu (z agáve, rýžový, datlový…)

1 lžce chia nebo lněných semínek se 3 lžícemi vody

160 g rýžové mouky (popřípadě jiné bezlepkové, např. Schär Mix Pâtisserie

3 větší lžíce jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

¾ čajové lžičky sody

50 g jemně nasekané nebo nastrouhané tmavé čokolády

1 plná lžička holandského kakaa

50 g kokosového krému (z kupovaného kokosového mléka nebo z domácí výroby), popřípadě 50 g kokosového oleje

½ lžičky prášku Bourbon vanilky (nemusí být)

4 – 5 g prášku čaje Matcha

Špetka soli

Postup:

Pro vypracování základního těsta vám postačí blender nebo tyčový mixér.

Jednoduše dovnitř vhoďte oloupané jablko zbavené jádřince, banány, rostlinný sirup, cukr, chia nebo lněná semínka s vodou, sodu a špetku soli a vše rozmixujte do hladka. Jakmile budete mít hotovo, nechte směs asi 10 – 15 minut odpočívat, aby semínka nabobtnala.

Mezitím si vymažte a vysypte formu a rozehřejte troubu na 180 °C.

Rozmixovanou směs nalijte do mísy a metličkou do ní vmíchejte mouku. Polovinu těsta dejte do druhé mísy a vmíchejte do ní čajový prášek a vanilku.

Druhou polovinu smíchejte s kakaem a nastrouhanou čokoládou. Ideální varianta je do této části těsta ještě zapracovat v teple povolený domácí kokosový krém. Jako druhou možnost doporučuji nechat přes noc plechovku kokosového mléka v chladu a vybrat tu ztuhlou část shora, která vám zůstane při otevření (jak vidíte na fotce). Tu nechte v malém kastrůlku pomalu zahřát, aby povolila, a pak ji vmíchat do těsta. Popřípadě můžete jednoduše nalít kokosový olej a zamíchat.

Nyní si vezměte dvě lžíce – jednu na zelené těsto a jednu na tmavé. Podobně jako na fotografii dávejte do formy po lžíci jednotlivého těsta nebo je jakkoliv míchejte podle vlastní fantazie.

Jakmile máte formu plnou, dejte péct do trouby asi na 30 – 40 minut. Po uplynulém čase by vám při zapíchnutí špejle doprostřed měla vyjít ven bez nalepeného těsta (pokud jste se zrovna netrefili do roztopené nastrouhané čokolády).

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru