Žemlovka z vánočky nebo mazance

Asi každý kuchtík se už octl v situaci, kdy byly jeho snahy oplaceny odmítnutím – tedy ne z toho důvodu, že by snad výsledek jeho snažení nebyl dobrý, ale naopak jeho snažení přesáhlo kapacitu strávníků. Tedy selsky řečeno: Zůstaly zbytky.

Nejen na Vánoce a Velikonoce, ale i na běžnou snídani si někteří s chutí dopřejí dobrou vánočku nebo mazanec. Je to ne úplně jednoduchá ruční práce, zahrnující dlouhé kynutí a zpracování, a vyhození něčeho tak dobrého je prostě hřích. Ale občas i ta poctivá vánočka přebude, a proto je dobré nezahodit ty hodiny práce vniveč a raději ji proměnit v něco stejně dobrého.

Žemlovka se možná zdá jako něco obyčejného, ale pokud jste ještě nezkusili jako základ použít zbylé sladké pečivo, rozhodně to stojí za pokus. Nehledě na to, že je tento recept poměrně rychlý a levný a nebude tudíž škoda pokusu o zpracování zbytků, který by neodpovídal vaší chuti.

V rámci tohoto postupu bychom vám rády nabídly malý tip, jak namočit sušené rozinky bez alkoholu a přitom jim dodat příjemnou chuť. Pokud alkohol z nějakého důvodu použít nechcete (vyhýbáte se mu, nechcete ho dávat dětem do jídla, nemáte ho zrovna doma,…), zkuste je namočit do hrnku ovocného čaje. Je jedno, jestli se jedná o váš domácí nebo kupovaný – volba už je na vás. Rozinky se tím zvláční a nasáknou ovocnou chuť.

Nezáleží na tom, jestli jste vánočku nebo mazanec usušili nebo zmrazili. Díky namáčení kousků pečiva nakonec změkne, i když bude sebetvrdší.

Ingredience (na 5 – 6 porcí):

1 stará vánočka nebo mazanec (přibližná hmotnost 350 – 400 g, ale není potřeba ji přesně dodržet)

1 dcl kokosového mléka

2 dcl rostlinného mléka (doporučuji ovesné, ale lze použít i jiné)

50 – 60 g jemně mletého třtinového cukru (návod ZDE) nebo rostlinného sirupu

4 velká jablka (přibližně 450 g v oloupaném stavu a zbavených jádřince)

3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

Hrst sušených rozinek

Pytlík ovocného čaje (může být nahrazený)

1 – 2 hrsti ořechů (doporučuji vlašské, výborné jsou ovšem i mandle)

1 lžička mleté skořice

¼ lžičky prášku Bourbon vanilky (nebo domácí vanilkový cukr)

Mandlové lupínky na ozdobu

Postup:

Při sepisování tohoto receptu jsem použila domácí bezlepkový mazanec, který už byl v notně vysušeném stavu. Nejdříve ho bude potřeba nakrájet a způsob, jak to uděláte, není důležitý. Pokud máte rádi opečené kousky pečiva (jako když se připravuje klasicky z rohlíků), nakrájejte ho na čtverečky nebo podobné kusy. Mně nevadí, když mazanec rozdrobím a vznikne mi tím pádem jednolitější korpus i povrch.

V míse smíchejte kokosové mléko s jiným rostlinným, přidejte cukr, žloutky a vanilku a vše dobře promíchejte. Přidejte kusy pečiva a rukama obraťte, aby se všechny namočily. Nechte mazanec nebo vánočku nabobtnat – tato doba se bude odvíjet podle toho, jak staré pečivo jste použili.

Uvařte hrnek ovocného čaje a dejte do něj namočit rozinky. Zkuste to udělat s předstihem večer předem, aby dobře nasákly.

Mezitím oloupejte jablka a zbavte je jádřince. Můžete je nakrájet na tenké plátky nebo nastrouhat na hrubém struhadle a vymačkat z nich vodu. Smíchejte je se skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a scezenými rozinkami. Je možné k nim přidat i tvaroh nebo jemně nastrouhané tofu, pokud to tak máte rádi, popřípadě i lžíci cukru nebo rostlinného sirupu, jste-li milovníci sladkého.

Z bílků, které jste mírně osolili, vyšlehejte tuhý sníh. Přihoďte do něj směs s jablky a stěrkou opatrně promíchejte.

Vezměte si pekáč, který vymažte tukem nebo olejem, popřípadě jej vyložte pečicím papírem.

Z poloviny namočeného pečiva vymačkejte tekutinu a naskládejte ho na dno pekáče do jednolité vrstvy.

Na ni rozprostřete směs bílků a jablek.

Ukončete zbytkem vymačkaného pečiva. Pokud chcete mít na povrchu křupavé kousky, nechte je nakrájené, jak jste si je dali namáčet, pokud byste však rádi jednolitý povrch, můžete pečivo v tekutině rozmačkat a jablka touto směsí zalít.

Nakonec můžete ještě ozdobit mandlovými lupínky.

Žemlovku dejte péct při 180 °C na 30 – 40 minut. Na závěr ji nechám ještě zezlátnout při 200 – 220 °C přibližně na 5 – 10 minut podle toho, jak moc byla zlatavá po první době pečení.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru