Jak na perfektní omeletu s náplní

Připravit si takovou vaječnou omeletu vypadá velmi jednoduše, ovšem ne vždy je výsledek takový, jak bychom si přáli. Stačí si dát pozor na několik detailů a z tuhé placky vykouzlíme hedvábnou, křehkou dobrotu, která není ani suchá, ani syrová, krásně drží tvar a s jednoduchou náplní dotvoří dokonalou snídani.

Jelikož jsou téměř jedinou a hlavní ingrediencí vejce, je logické, že pokud použijeme nekvalitní výchozí surovinu, můžeme omeletu balit do sebezapeklitějších tvarů, ale chuť už nezměníme. Pokud se tedy snažíte o perfektní výsledek, poohlédněte se po farmářských trzích nebo u soukromníků, kteří chovají slepice co nejpřirozenější cestou. Za taková vejce si sice připlatíte, ale rozdíl pár korun na porci skutečně není nijak likvidační.

Aby byla omeleta hedvábná a nikoliv přesušená, důležitým faktorem je načasování. Rozdíl mezi syrovým a suchým stavem je otázkou několika vteřin, a proto je lepší skončit raději o něco dřív a nechat vejce dojít na teple pánve.

Teplota by měla být spíše vyšší než střední, ale nikoliv příliš prudká, aby se vejce nezačala okamžitě připalovat.

Místo olivového oleje můžete použít tradičnější máslo nebo směs másla s olivovým olejem. Vaječnou směs však vylijte na pánev až poté, co se máslo zcela rozpustí.

Jako náplň můžete použít téměř cokoliv. Pro tento recept jsem zvolila tradiční variantu se špenátem a to jen z několika málo ingrediencí. Zvolit můžete i komplikovanější nebo pikantnější chutě, ovšem s kvalitními surovinami není třeba vytvářet složité kombinace.

Ingredience (na 1 porci):

3 vejce

Pár lžic olivového oleje

100 g listového špenátu

1 jarní cibulka

pár kousků kozího sýra (nemusí být)

1 stroužek česneku

sůl a pepř na dochucení

Postup:

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet špenátovou náplň, nakrájejte cibuli najemno a orestujte ji na troše rozpáleného oleje. Poté stáhněte teplotu, přidejte omyté špenátové listy a míchejte, dokud nezmenší svůj objem. Osolte, opepřete a přidejte prolisovaný česnek. Takto ji můžete ihned využít k omeletě.

Vejce rozbijte do misky a vidličkou je prošlehejte spolu s trochou soli a pepře.

Rozehřejte pánev s trochou oleje. Jakmile je rozehřátá, vlijte na ni vaječnou směs.

Vezměte obyčejnou vidličku a v první půlminutě vaření několikrát opatrně naberte vejce od kraje směrem ke středu. Teplem již sražená část tak uvolní místo syrové směsi, která zaplní vzniklou mezeru.

Nemíchejte však příliš zuřivě, aby vám místo omelety nevznikla vaječina. Nechte vše rovnoměrně pokrýt dno a vidličku už nepoužívejte.

Vařte další minutu, po kterou se spodní část omelety zatáhne a vrchní začne postupně tuhnout.

V této chvíli poklaďte směs přes jednu polovinu a posypte trochou sýra, pokud ho chcete použít.

Pomocí ploché obracečky podeberte volnou polovinu omelety a přehoďte ji na tu s náplní. Vypněte plamen a nechte ji ještě chvíli na teple, aby se vejce dovařila, pokud ještě byla místy příliš řídká.

Při obracení nejdřív vyzkoušejte přejet kolem dokola krajů omelety a pak pánví lehce zahýbat. Ideálně by hotová placka měla klouzat volně po povrchu, aniž by zůstala někde přichycená.

Poté už jen nechte omeletu sklouznout přes kraj pánve na talíř a servírujte se zeleninovým salátem.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru