Ovocný kynutý koláč s drobenkou – bez mléka a vajec

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o jeden z nejobyčejnějších dezertů, který připravuje snad každá domácnost, podle mého žebříčku jde o jeden z nejlepších. Výborný je v postatě s jakýmkoliv ovocem, ovšem když můžete použít borůvky – tedy ne ty vodnaté zahradní kuličky bez chuti, ale skutečné lesní borůvky – vznikne vám koláč hodný pěti hvězdiček.

Jako základ zde používám kynuté těsto, jehož přípravu jsem popsala krok za krokem již o něco dříve ZDE. Pokud jste tedy v kynutí nováčci, můžete si kdykoliv otevřít podrobnou nápovědu.

Ingredience (na 2 menší plechy – asi 24 kousků):

Na těsto:

500 g hladké špaldové mouky (pouze bílé nebo napůl bílé s celozrnnou)

60 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

300 ml rostlinného mléka

1 kostka čerstvého droždí

10 lžic rozpuštěného kokosového oleje

Nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

Špetka soli, mleté vanilky a muškátového oříšku

Na posypání:

500 g borůvek (nebo jiného čerstvého ovoce)

300 g hladké špaldové mouky (můžete použít i bílou i celozrnnou)

80 g kokosového oleje

100 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

Postup:

Nejdříve zahřejte rostlinné mléko přiližně na tělesnou teplotu. Poté do něj přidejte lžičku třtinového cukru, lžíci špaldové mouky a rozdrobené droždí a vše dobře promíchejte. Nechte asi hodinu vzejít.

Do mísy dejte zbylé ingredience na těsto a smíchejte je s vzešlým kváskem. Dobře propracujte na těsto a to nechte pod utěrkou alespoň další hodinu odpočívat.

Na plech s pečicím papírem rozprostřete polovinu těsta do tvaru obdélníku. Nebojte se vytvořit opravdu tenkou placku, protože ji nechám ještě další dobu kynout a následně nabude objemu i při pečení.

Těsto pak posypte polovinou ovoce a polovinou drobenky.

Drobenku vytvoříte jednoduše tak, že smícháte těsto s olejem a cukrem, dokud se vám nezačne slepovat na drobné hrudky. Pokud by byla směs příliš suchá, přisypte trochu oleje, pokud by byla příliš vlhká, přidejte pár lžic mouky.

Jakmile máte připravené oba dva plechy s koláčem, nechte je půl hodiny až hodinu nakynout, než je dáte po trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte přibližně po dvacet minut, dokud drobenka i těsto nezezlátnou.

Autor: Kateřina Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru