Kari lasagne

Také tak máte rádi kari? A taky byste se mohli utlouct po lasagních?

Nápad spojit obojí dohromady možná zní bláznivě, ale ve skutečnosti se tato možnost přímo nabízí. Z kokosového mléka, kterým byste zajistili krémovou konzistenci kari, jednoduše připravíte „bešamelovou“ část, a poté už z lasagní použijete jen formu – tedy těstovinové pláty k prokládání. Už první pokus dopadl fantasticky a tak se z kari lasagní stal jeden z favoritů.

A protože nehraju na originální postupy (u kari lasagní můžu mít koneckonců pouze svůj vlastní postup), rozhodně si nekomplikuju život s předvařováním těstovinových plátů. Během zapékání totiž změknou díky tekutině v náplni a tak je vše nesmírně jednodušší a rychlejší.

Celá verze je taktéž bez živočišných surovin a podstatně lehčí než klasické lasagne. V receptu vám určitě nebude scházet sýr, který jsme v originálním provedení zvyklí vídat – kokosový „bešamel“ je totiž příjemně krémovitý a hladký a osobně je pro mě tato varianta dostačující.

Ingredience (na 6 porcí):

12 těstovinových plátů na lasagne (seženete už nejen klasické, ale i bezlepkové nebo celozrnné)

200 g suché čočky (doporučuji červenou, ale neméně dobrá je i klasická hnědá nebo zelená)

6 lžic olivového oleje

1 střední cibule

3 střední mrkve

6 – 8 lžic rajského protlaku

1 dcl vody

1 bobkový list

2 stroužky česneku

½ kostky zeleninového bujónu

1 – 2 lžičky kari koření

400 ml kokosového mléka (s alespoň 60% kokosového podílu)

2 plné lžíce hladké špaldové mouky (lze nahradit bezlepkovou moukou)

Špetka muškátového oříšku a citronové kůry

Pepř a sůl

Postup:

Čočku uvařte do měkka a sceďte.

Na oleji zpěňte cibuli a lehce ji orestujte společně s bobkovým listem. Poté přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a alespoň 10 minut opékejte, aby změkla.

Po chvíli dodejte uvařenou čočku, protlak, bujón, vodu, prolisovaný česnek a kari koření. Jeho množství přidejte podle toho, na jak pikantní chutě jste zvyklí. Vše chvíli provařte, osolte a opepřete a dejte bokem.

Kokosové mléko smíchejte s nastrouhaným muškátovým oříškem, citronovou kůrou, pepřem, solí a moukou. Vše metličkou dobře prošlehejte, aby vám nevznikly hrudky. Pomalu zahřívejte, dokud vám varem nevznikne řídká kaše.

Dno zapékací mísy vyložte třemi listy těstovin.

Ty rovnoměrně potřete přibližně třemi lžícemi kokosového „bešamelu“ a poté třetinou čočkového kari.

Vrstvu ukončete třemi pláty těstovin.

Celý postup zopakujte ještě dvakrát, zakončete těstovinami a potřete zbytkem „bešamelu“. Můžete ho shora lehce poprášit kurkumou a mletou paprikou, aby vám vznikly barevné vzory.

Pekáč vložte do trouby při 200 °C na minimálně 20 minut, dokud vrch příjemně nezezlátne.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru