Byly jsme přímo nadšené, když jsme zjistily, jaký ohlas mezi vámi vzbudilo video o přípravě karamelu z kokosového mléka a rostlinného sirupu. Proto jsme si řekly, že by bylo fajn vám nabídnout i drobnou inspiraci na využití již hotového karamelu – a jak lépe ho zužitkovat než do lahodného dortu?
Videa natáčíme velmi rády. Nejen že se mezi vámi šíří rychlostí blesku, ale především si u jejich natáčení užijeme neskutečnou legraci. Mnohdy ten nejjednodušší recept má za sebou složitou anabázi „klapky“ a „akce“, kdy něco, čeho jste za život udělali již stovky kusů, se najednou sesype, rozteče, srazí nebo provede další neskutečnou metamorfózu, jakou jste si do té doby nedokázali představit. Pokazit se dá skutečně vše.
Asi je to tím pocitem, že vás někdo na druhé straně sleduje – i když to není právě teď v přímém přenosu, ale jaksi už cítíte ty budoucí pohledy. Takže i tak banální úkon jako je rozkrojení housky na burger se musí odehrát na třikrát a výsledná houska se nakonec musí složit ze dvou, jelikož jste všechny ostatní už rozřezali k nepoužití. Přísahám, tohle se stalo!
Na druhou stranu to vede k velké míře pokory. Takové pohromy vás totiž spolehlivě srazí z pozice učitele vaření na post pouhého průvodce – což je i náš cíl. Takže pokud se ve vaší kuchyni něco nepovede, neklesejte na mysli. Stává se to každému a většinou tehdy, kdy to nejméně potřebujeme…
Ingredience (na 1 menší dort o průměru asi 20 cm):
Na korpus:
160 g rýžové mouky
1 lžíce chia nebo lněného semínka a 3 lžíce vody
100 g sušených datlí
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce jablečného octa
1,5 dcl vody
½ lžičky jedlé sody
Špetka soli a popřípadě i prášku Bourbon vanilky
Na karamelový krém:
1 plechovka kokosového mléka (400 ml) s vyšším podílem kokosového extraktu (ideálně kolem 80 %)
4 lžíce rostlinného sirupu
100 g sušených datlí
Špetka prášku Bourbon vanilky
300 ml rostlinného mléka (doporučuji kokosové)
1 balení vanilkového nebo karamelového pudingu (na 500 ml tekutiny)
(50 g čokolády o obsahu alespoň 55 % kakaa)
Postup:
Datle nechte přes noc namočit ve vodě.
Z plechovky kokosového mléka a rostlinného sirupu vytvořte karamel – postup najdete na našich facebookových stránkách Vaření ze zdravé restaurace v sekci Videa. Pro tento recept vyberte mléko s vyšším podílem kokosového extraktu, ideálně kolem 80 % a více. Nejde o to, že byste karamel nevytvořili, ten vám vznikne i z řídkého mléka s 50% obsahem extraktu, ale karamelu bude ve výsledku menší množství.
Pokud nemáte možnost shlédnout video, karamel vytvoříte jednoduše tak, že mléko se sirupem přivedete v pánvi k varu a vaříte tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevypaří, hmota nezezlátne a nezačne se vám přilepovat ke dnu. Celé to trvá asi 15 minut podle rychlosti varu. Karamel poté přelijte do jiné nádoby a nechte vychladit, pokud ho tedy nebudete používat jen pro účel tohoto receptu – poté ho můžete použít ihned ještě mírně teplý.
Kdyby se vám kdykoliv stalo, že by se karamel srazil, což by se projevilo tím, že by se tuk vysrážel, nemusíte si s tím dělat starosti. Prostě vše nechte vychladnout, a jakmile vám kokosový olej ztuhne, vše dobře promíchejte při pokojové teplotě a hmota bude celistvá, maximálně vám v ní zbude nějaký ten malý kousek ztuhlého oleje, který není na škodu.
Chia nebo lněná semínka nechte 15 minut nabobtnat ve 2 – 3 lžících vody. Z namočených datlí vymačkejte tekutinu a rozmixujte je na hladké pyré. Poté je smíchejte spolu se všemi tekutými složkami na korpus včetně nabobtnalých semínek a v druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience. Na závěr vše smíchejte dohromady, aby vám vzniklo těsto. To nalijte do pečicí formy a nechte péct asi 20 – 25 minut při 180 °C. Poté nechte vychladnout.
Nyní máte dvě možnosti, jak postupovat ohledně krému. Pokud ho chcete mít skutečně čistě karamelový, z vyjmenovaných ingrediencí vynechejte čokoládu a použijte karamelový pudingový prášek (dobrý se prodává pod značnou Biovegan, který najdete v prodejnách se zdravou výživou) spolu s libovolným rostlinným mlékem. Krém bude mít zlatavou barvu a čistou chuť.
Jestli si chcete dopřát trochu té „čokoládovosti“, přidejte během vaření pudingu do směsi nalámané kousky kvalitní čokolády. V této variantě doporučuji použít skutečně kokosové mléko i na puding, jinak by byla horní vrstva spíše planá a zanikla by jak chuť čokolády, tak karamelu. To je varianta, kterou jsem zvolila já a je i na fotografii (u nás jsme prostě čokojedlíci). Pro první experiment s tímto dortem však doporučuji vyzkoušet nejdříve čistě karamelovou vrstvu. Později ovšem vyzkoušejte i druhou možnost.
(Jen tak pro zajímavost a mezi námi: Existuje ještě třetí varianta, a to když do čistě karamelového krému přimícháte špetku himálajské soli. Fantastické… Ale to jen tak na okraj.)
Uvolněte boky koláčové formy a setřete z nich tuk nebo mouku. Poté koláč opět uzavřete.
Datle rozmixujte na hladké pyré a dejte je do hrnce spolu s většinou mléka, karamelem a vanilkou, promíchejte a zahřívejte, dokud vše nezačne vřít. Část mléka bokem rozmíchejte spolu s pudingovým práškem a přilijte jej, právě když bude směs v hrnci vařit. Teplotu stáhněte a míchejte, dokud vše nezhoustne. Poté nalijte na korpus a několikrát s formou lehce ťukněte o pracovní plochu, aby se krém zarovnal. Dejte vychladit.
Nyní máte před sebou hotový dort, chuťově tak jak má být, ale vzhledově naprostá tabula rasa, která volá po dekoraci. Já jsem zvolila kombinaci nasekaných mandlí a čokolády a především oříšků zalitých karamelem z třtinového cukru, který jsem poté lehce nalámala. Pokud zvolíte jen lehounkou špičku kokosové šlehačky, bude vše dokonalé i bez zdobení…
Autor: Kateřina Špačková