Valentýnský raw dort

Jsme moc rády, že se vám líbil náš recept na pohankové řezy. Podobným postupem tak můžete vytvářet nespočet dortů a řezů, jak se vám zamane – a když se nám blíží ten Valentýn, rozhodly jsme se připravit jednu „zamilovanou“ verzi.

Ačkoliv je stále zima a čerstvé ovoce se dá sehnat jen z dovozu, využívám svých zmražených letních zásob. Ostružiny pravidelně sbíráme na podzim se psem a maliny jsou ze zahrádky. Použít můžete cokoliv podobného, co máte ve vlastních zásobách. Využijte jakékoliv jiné červené bobulovité ovoce (popřípadě jahody), abyste dosáhli tematicky červené barvy.

Ingredience (na 1 menší dort o průměru asi 20 cm):

Na korpus:

400 g jablek (oloupaných a zbavených jádřince)

50 – 100 g červeného ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz, …)

½ dcl vody

Na náplň:

300 g suché pohanky kroupy

100 g sušených datlí (namočených přes noc)

100 g červeného ovoce (použila jsem polovinu malin a polovinu ostružin)

80 g panenského kokosového oleje

½ lžičky prášku Bourbon vanilky

Nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu

5 lžic rostlinného sirupu (nebo víc podle chuti a podle kyselosti ovoce)

Hrst strouhaného kokosu

2 lžíce psyllia

Na ozdobení:

80 g raw čokolády nebo kvalitní tmavé čokolády (postup na jednoduchou raw čokoládu níže)

100g červeného ovoce

40 g nasekaných pistácií

Postup:

Pohanku propláchněte a nechte přes noc namočit ve větší míse s vodou. Hodně zvětší objem, tak ji nedávejte do malé nádoby.

Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na menší kusy, aby se dobře rozmixovaly, a k nim přihoďte ovoce, které máte doma (já použila maliny a ostružiny, které jsem měla z léta v mrazáku). Přilijte vodu a vše rozmixujte na hladkou pěnu.

Pokud máte doma vhodnou uzavíratelnou formu na dort, vyjměte její dno, abyste tu samou velikost mohli obkreslit na pečicí papír, na kterém budete sušit placky korpusu. Já měla formu zrovna u Máji, tak jsem s trochou improvizace použila vhodně velkou kruhovou misku a nastavitelný kruh na pečení (ten použiju později, až budu pohankovou náplň nalévat na korpus).

Na plech položte pečicí papír a obyčejnou tužkou naznačte okraje budoucího kruhu kolem dna formy nebo misky. Takto načrtněte tři kruhy – pravděpodobně použijete plechy dva.

Necelou třetinu ovocného pyré nalijte do středu kruhu a lžící nebo stěrkou jej rozetřete po celém obvodu. Pokud by se vám to nepodařilo úplně přesně, nemusíte mít obavy a později po vysušení nějakou tu přebývající část jednoduše odříznete.

Stejně postupujte i u dalších dvou kruhů. Výška korpusu by měla být pouze několik milimetrů, maximálně ½ cm, jinak byste sušili až do příštího Valentýna.

Pokud vám část pyré zbude, můžete z něj vyrobit drobné dekorace. Já vzala srdíčkové vykrajovátko, do něj nalila směs a rozetřela. Po zvednutí vykrajovátka mi zůstal pěkný tvar.

Troubu předehřejte na 40 °C, pokud se chcete držet zásad živé stravy. Sušení vám tak sice bude trvat déle, ale zachováte tím velkou část prospěšných látek, které by se při vyšších teplotách ztratily, a navíc zůstane barva korpusu příjemně růžová nebo červená (podle použitého ovoce). Sušení zkrátíte, pokud teplotu zvednete, ovšem počítejte s bledší barvou. Nedoporučuji vám teplotu zvyšovat nad 80 °C – výčet toho, co by se pokazilo, můžete objevovat ve svém volném čase.

Korpusy nyní nechte sušit na horkém vzduchu v troubě nebo v sušičce na 6 – 8 hodin podle teploty i výšky vrstvy. Hotové budou tehdy, kdy se vám ovocné pyré nebude při doteku na střed kruhu lepit na prsty. Před použitím je nechte chvíli zchladnout při pokojové teplotě a až poté je sloupněte z papíru.

Pohanku slijte a nechte ji aspoň 10 minut okapat v sítku, aby se zbavila přebytečné vody. Poté ji dejte do mixéru spolu se zbytkem ingrediencí na náplň a rozmixujte dohladka. Pokud používáte mražené ovoce jako já, nechte jej rozmrazit a přebytečnou vodu z něj slijte, než ho dáte do mixéru.

Do směsi doporučuji přidat 2 lžíce psyllia – bude tak lépe držet tvar. Pokud ho doma nemáte a chcete jej pořídit, zajděte do obchodu se zdravou výživou nebo do lékárny a poptejte se na něj. Jestli nemáte v úmyslu si jej pořizovat, ujistěte se, že jste nechali pohanku dostatečně dlouho okapat a použijte raději i o několik lžic kokosového oleje navíc.

Rozpusťte si čokoládu. V raw variantě použijte domácí čokoládu vyrobenou z kokosového oleje (nebo kakaového másla), nepraženého kakaa a rostlinného sirupu. Poměr nemusíte dodržovat nijak přesně, přibližně ale používám na 6 lžic oleje 3 lžíce kakaa a 3 lžíce sirupu. Kokosový olej necháte rozpustit, metličkou do něj vmícháte kakao a na závěr i sirup. Všechny ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu, aby se vám nesrazilo.

Pokud vám ovšem jde jen o veganskou (nebo nejrychlejší) variantu, jednoduše rozpusťte tabulku kvalitní tmavé čokolády.

Na dno formy dejte pečicí papír a první plát korpusu (doporučuji použít ten nejpevnější).

Plát potřete tenkou vrstvou čokolády. Čokoláda tu není jen kvůli chuti, ale chrání i horní vrstvu korpusu před přílišným prosáknutím tekutiny z pohanky.

Ještě dokud je čokoláda teplá na ni naneste hrst celého ovoce. Minutku nechte vychladit, aby vrstva čokolády ztuhla, a polijte polovinou pohankové náplně. Nyní dejte vychladit asi na půl hodiny.

Dort vytáhněte, položte na něj druhou placku a opět polijte čokoládou. Právě zde můžete zužitkovat ten z korpusů, který se vám podařil nejméně – právě tady na to totiž nikdo nepřijde. Posypte ovocem a dejte na minutu vychladit.

Polijte zbytkem náplně, přiklopte plackou a polijte čokoládou. Nyní by přišlo vhod delší chlazení – alespoň tak 3 hodiny, ideálně přes noc.

Po vychladnutí projeďte nožem kolem okraje formy, aby se vám při rozevírání neodlepila část těsta. Poté můžete ozdobit boky dortu čokoládou nebo usušenými srdíčky. Vrch dortu jsem ozdobila směsí kokosového oleje s ovocem a pistáciemi, využít však můžete cokoliv, co se vám bude líbit.

Pokud máte rádi zmrzlinu, doporučuji tento dort podávat přímo z mrazáku. Překvapí vás, jak vynikající ledový dort vám vznikne.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru