Kokosové řezy s čokoládovým krémem a jahodami

I zákusek z čistě rostlinných surovin, tedy bez mléka, másla a vajec, jak jsme běžně zvyklí, může být šťavnatý, lehký a krémový.

Pro veganské sladkosti ráda využívám krémy se základem z kokosového mléka – inspirovat se můžete klasickým čokoládovým z tohoto receptu, nebo vyzkoušet luxusní mandlový s bílou čokoládou. Využít je můžete úplně stejně jako tradiční máslové krémy.

Ingredience (na plech přibližně 40×20 cm):

Na korpus:

100 g celozrnné špaldové mouky

160 g bílé hladké špaldové mouky

300 ml rostlinného mléka

1 citron

150 g třtinového cukru

100 g strouhaného kokosu

Špetka prášku Bourbon vanilky

½ lžičky jedlé sody

Špetka soli

Na dohotovení:

1 plechovka kokosového mléka s podílem alespoň 70% kokosu/kokosového extraktu

270 g tmavé čokolády s obsahem kakaa alespoň 50%

200 g jahod nebo jiného ovoce

40 g tmavé čokolády

40 g kokosového oleje

Holandské kakao na posypání

Postup:

V míse smíchejte mouku, třtinový cukr, kokos, vanilku sodu, sůl a nastrouhanou kůru z celého citronu. Postupně přilijte rostlinného mléko a citronovou šťávu a smíchejte na těsto. To pak vylijte do vymazané a vysypané formy a dejte péct na 180 °C po dobu přibližně 25 minut.

Jakmile je korpus hotový, nechte ho vychladnout.

Z 270 g čokolády a kokosového mléka vytvořte krém podle návodu ZDE a nechte jej taktéž vychladnout.

Vychladlý korpus přepulte.

Jednu polovinu potřete tenkou vrstvou krému.

Jahody nakrájejte podélně na třetiny (nebo na poloviny podle velikosti) a poklaďte jimi povrch s krémem.

Zbytkem krému vyplňte mezery a přiklopte druhou polovinou korpusu. Vše stlačte, aby se krém rovnoměrně dostal mezi jahody.

Rozpusťte 40 g čokolády a 40 g kokosového oleje. Vznikne vám velmi řídká poleva, kterou polijte vrch dezertu. Díky řídké konzistenci se lehce vpije dovnitř a vytvoří tak na povrchu příjemnou vrstvu. Ihned vše poprašte asi lžící až dvěma holandského kakaa a dejte vychladit.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru