Cukety plněné bolognskou směsí

Cukety jsou zdravá, lehce dostupná surovina, která sama o sobě nemá příliš výraznou chuť, a proto se hodí jako základ k výrazným a pikantním pokrmům. Vychutnat si je můžete v mnoha podobách, ať už tepelně upravované nebo za syrova.

Jako plněné „lodičky“ se těší oblibě v mnoha domácnostech. Tento recept je upravený tak, aby vyhovoval lidem s bezlepkovou dietou, alergií na laktózu a i veganům a vegetariánům, ovšem ne na úkor chuti. Rozdrolené tofu svou strukturou připomíná mleté maso a ošálí tak mnoho strávníků, kterým nepřiznáte, co se skrývá uvnitř.

Můžete si je samozřejmě zapéct i se sýrem, jak to má mnoho lidí v oblibě. V tomto případě doporučuji sýr přidat až deset minut před koncem pečení, aby se pouze roztekl, ale nezačal tvrdnout a připalovat se.

Ingredience (na 3 porce):

3 mladé cukety

50 g červené čočky

1 střední bílá cibule

2 lžíce olivového oleje + další na potření

120 g uzeného tofu

5 cherry rajčat

1 ½ – 2 dcl rajského protlaku

¼ kostky zeleninového bujonu

2 stroužky česneku

1 bobkový listopad ¼ lžičky sušené šalvěje

¼ lžičky sušeného tymiánu

Sůl a pepř

Postup:

Cukety umyjte a rozpulte.

Vnitřky cuket vydlabejte.

Cukety zevnitř posypte solí a nechte je chvíli vypotit, abyste je zbavili vody. Mezitím si připravíte náplň.

Červenou čočku uvařte doměkka.

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji dozlatova spolu s bobkovým listem. Ten vyjměte, až bude náplň hotová.

Tofu rozdrobte mezi prsty na malé kousky připomínající strukturou mleté maso.

Vhoďte tofu na pánev k cibuli a zalijte rajským protlakem. Přidejte část zeleninové kostky, šalvěj, tymián, nadrobno nakrájená rajčata, uvařenou čočku, osolte a opepřete. Asi pět minut restujte na středním plameni a pak stáhněte z vařiče.

Do misky nalijte trochu olivového oleje a přidejte česnek nastrouhaný na jemném struhadle, které používáte například na citronovou kůru. Promíchejte.

Papírovou utěrkou setřete vodu a sůl z cuket.

Peroutkou pomažte vnitřky cuket směsí olivového oleje a česneku a posléze rozdělte náplň mezi cukety.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Cukety takto pečte asi 15 minut, poté zvyšte teplotu na 220 °C a ještě 10 minut dopečte, aby povrch zezlátl.

Servírovat je můžete s libovolnou přílohou nebo pouze se zeleninovým salátem.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru