Krémová raw avokádová pomazánka

Tato avokádová pomazánka umí být rychlým společníkem pro všední dny stejně jako ozdobou slavnostního stolu.

V kombinaci s hráškem si zachovává svou čerstvě zelenou barvu – běžně používané pomazánky nebo dipy v guacamole stylu mají totiž tu nevýhodu, že i s přidáním citronu rychle na vzduchu hnědnou a musí se tudíž okamžitě konzumovat. Tuto verzi můžete ozdobit a naservírovat, aniž byste se museli bát, že se velmi rychle změní v něco nevzhledného.

Ingredience:

1 větší zralé avokádo

150 g zeleného hrášku

1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce chia semínek nebo lněných semínek (nemusí být)

Špetka sušené chilli papričky

Pepř a sůl podle chuti

Jarní cibulka, pažitka a sladká sušená paprika na ozdobení

Postup:

Pokud používáte zmražený hrášek, propláchněte ho pod teplejší vodou a nechte povolit.

Poté ho dejte do mixéru (stačí vám běžný tyčový mixér) spolu s oloupaným, vypeckovaným avokádem, lahůdkovým droždím, citronem, chilli kořením, pepřem a solí.

Chia semínka můžete nechat rozmixovat nyní s ostatními surovinami nebo je vmíchat až do hotové pomazánky. Lehce nasají vlhkost a pomazánka tak bude mít pevnější konzistenci.

Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Ráda tuto pomazánku nechávám rozmixovat jen lehce, aby v ní zůstal přiznaný hrášek i kousky avokáda, ale volba je čistě na vás. Chuť tím ovlivněná nebude.

Pomazánku ochutnejte a popřípadě dosolte a opepřete. Podávat ji můžete na pečivo nebo například na lněné krekry v raw variantě. Jako ozdoba se hodí světlá část jarní cibulky a lehce nasekané bylinky, například pažitka nebo petrželka. Pro barevný kontrast je možné přidat trochu sušené červené papriky nebo řepné klíčky.

Autor: Kačka Špačková

Translate »
Přejít nahoru