Tato avokádová pomazánka umí být rychlým společníkem pro všední dny stejně jako ozdobou slavnostního stolu.
V kombinaci s hráškem si zachovává svou čerstvě zelenou barvu – běžně používané pomazánky nebo dipy v guacamole stylu mají totiž tu nevýhodu, že i s přidáním citronu rychle na vzduchu hnědnou a musí se tudíž okamžitě konzumovat. Tuto verzi můžete ozdobit a naservírovat, aniž byste se museli bát, že se velmi rychle změní v něco nevzhledného.
Ingredience:
1 větší zralé avokádo
150 g zeleného hrášku
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce chia semínek nebo lněných semínek (nemusí být)
Špetka sušené chilli papričky
Pepř a sůl podle chuti
Jarní cibulka, pažitka a sladká sušená paprika na ozdobení
Postup:
Pokud používáte zmražený hrášek, propláchněte ho pod teplejší vodou a nechte povolit.
Poté ho dejte do mixéru (stačí vám běžný tyčový mixér) spolu s oloupaným, vypeckovaným avokádem, lahůdkovým droždím, citronem, chilli kořením, pepřem a solí.
Chia semínka můžete nechat rozmixovat nyní s ostatními surovinami nebo je vmíchat až do hotové pomazánky. Lehce nasají vlhkost a pomazánka tak bude mít pevnější konzistenci.
Všechny ingredience rozmixujte dohladka. Ráda tuto pomazánku nechávám rozmixovat jen lehce, aby v ní zůstal přiznaný hrášek i kousky avokáda, ale volba je čistě na vás. Chuť tím ovlivněná nebude.
Pomazánku ochutnejte a popřípadě dosolte a opepřete. Podávat ji můžete na pečivo nebo například na lněné krekry v raw variantě. Jako ozdoba se hodí světlá část jarní cibulky a lehce nasekané bylinky, například pažitka nebo petrželka. Pro barevný kontrast je možné přidat trochu sušené červené papriky nebo řepné klíčky.
Autor: Kačka Špačková