Slané dýňové košíčky

Vždy se vyplatí mít doma malé košíčkové formičky. Cokoliv podle nich vytvarujete, vypadá velmi efektně a náplně můžete zvolit slané či sladké podle příležitosti. Osobně mám raději drobné formičky o průměru asi 5 cm, které poslouží pro malé cukroví stejně jako na jednohubky.

Dýňová variace je skvělou volbou pro zimní a podzimní čas. Vlhčí měkounká náplň se rychle vsákne do pevného těsta a vytvoří vláčnou dobrotu.

Ingredience (asi na 35 kousků):

Na těsto

100 g celozrnné hladké špaldové mouky

100 g bílé hladké špaldové mouky

½ lžičky soli

7 lžic olivového oleje

Přibližně ½ dcl vody (podle potřeby)

Na náplň

150 g uvařené dýně hokkaido

1 dcl vody

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce lahůdkového droždí

1 stroužek česneku

1 ½ lžičky bramborového škrobu

Špetka soli, muškátového oříšku a pepře

½ lžičky provensálského koření

Hrst černých oliv

Postup:

Mouku vysypte na pracovní desku. Udělejte v ní důlek, do kterého nalijete olej a nasypete sůl.

Odměřené množství vody si dejte bokem do skleničky. Těsto rukama důkladně propracujte a postupně po trochách dolévejte tekutinu, až vám vznikne pevné kompaktní těsto, které necháte hodinu odležet v lednici.

Košíčkové formičky lehce vymažte olejem. Postupně do každého vtlačte malé množství těsta. Až budete mít všechny košíčky naplněné, dejte je ve formičkách do trouby a pečte při 190 °C asi 20 minut. Posléze je nechte vychladnout a vyklopte ven.

Dýni uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Nemusíte ji loupat, následně ji totiž scedíte a rozmixujete v tyčovém mixéru.

Hotové pyré dejte do hrnce spolu s vodou, olivovým olejem, droždím, nastrouhaným česnekem, škrobem, solí a kořením. Metličkou vše dobře rozmíchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne vřít a houstnout. Pět minut ji takto provařte a odstavte z plotny.

Do každého košíčku dejte lžičku ještě horké náplně. Každý ozdobte kouskem černé olivy, sušených rajčat nebo kapary podle vlastní chuti.

Nakonec dejte vše do chladu a nechte alespoň 3 hodiny odležet, aby těsto nasáklo vlhkost z náplně. Dobré je nechat košíčky odpočívat přes noc v lednici, rozhodně je však mějte přikryté, aby vám náplň neokorávala.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru