Vždy se vyplatí mít doma malé košíčkové formičky. Cokoliv podle nich vytvarujete, vypadá velmi efektně a náplně můžete zvolit slané či sladké podle příležitosti. Osobně mám raději drobné formičky o průměru asi 5 cm, které poslouží pro malé cukroví stejně jako na jednohubky.
Dýňová variace je skvělou volbou pro zimní a podzimní čas. Vlhčí měkounká náplň se rychle vsákne do pevného těsta a vytvoří vláčnou dobrotu.
Ingredience (asi na 35 kousků):
Na těsto
100 g celozrnné hladké špaldové mouky
100 g bílé hladké špaldové mouky
½ lžičky soli
7 lžic olivového oleje
Přibližně ½ dcl vody (podle potřeby)
Na náplň
150 g uvařené dýně hokkaido
1 dcl vody
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce lahůdkového droždí
1 stroužek česneku
1 ½ lžičky bramborového škrobu
Špetka soli, muškátového oříšku a pepře
½ lžičky provensálského koření
Hrst černých oliv
Postup:
Mouku vysypte na pracovní desku. Udělejte v ní důlek, do kterého nalijete olej a nasypete sůl.
Odměřené množství vody si dejte bokem do skleničky. Těsto rukama důkladně propracujte a postupně po trochách dolévejte tekutinu, až vám vznikne pevné kompaktní těsto, které necháte hodinu odležet v lednici.
Košíčkové formičky lehce vymažte olejem. Postupně do každého vtlačte malé množství těsta. Až budete mít všechny košíčky naplněné, dejte je ve formičkách do trouby a pečte při 190 °C asi 20 minut. Posléze je nechte vychladnout a vyklopte ven.
Dýni uvařte v lehce osolené vodě doměkka. Nemusíte ji loupat, následně ji totiž scedíte a rozmixujete v tyčovém mixéru.
Hotové pyré dejte do hrnce spolu s vodou, olivovým olejem, droždím, nastrouhaným česnekem, škrobem, solí a kořením. Metličkou vše dobře rozmíchejte a zahřívejte, dokud směs nezačne vřít a houstnout. Pět minut ji takto provařte a odstavte z plotny.
Do každého košíčku dejte lžičku ještě horké náplně. Každý ozdobte kouskem černé olivy, sušených rajčat nebo kapary podle vlastní chuti.
Nakonec dejte vše do chladu a nechte alespoň 3 hodiny odležet, aby těsto nasáklo vlhkost z náplně. Dobré je nechat košíčky odpočívat přes noc v lednici, rozhodně je však mějte přikryté, aby vám náplň neokorávala.
Autor: Katka Špačková