V teplém období jsou studené těstovinové saláty přesně to pravé. Především si je pak užívám jako oběd v práci, který nemusím ohřívat, a přitom ideálně zasytí.
Místo těžké majonézy můžete použít tuto odlehčenou verzi z čočky, bylinek a oliv. Vznikne vám tak krémovitá zálivka plná chuti, která je zcela rostlinná a lehká.
Pokud jste majonézu z čočky ještě nikdy nezkoušeli vytvořit, zkuste zabrousit na naše facebookové stránky do sekce Videa nebo na naáš Youtube kanál, kde celý postup najdete v názorném videu.
Ingredience (na 2 porce):
80 g suchých těstovin (semolinových, celozrnných, bezlepkových,…)
2 malé nadrobno nakrájené jarní cibulky
Hrst krájených sušených rajčat (pár hodin namočených ve vodě, pokud jste nepoužily rajčata v oleji)
½ větší okurky nakrájené na malé kostky
Hrst špenátových listů
Hrst natrhaných salátových listů
Hrst krájených černých oliv
2 lžíce kaparů (nemusí být)
6 lístků nadrobno nakrájené bazalky
3 větší rajčata nakrájená na kostky nebo odpovídající množství překrojených cherry rajčat
Na zálivku:
40 g suché půlené červené čočky
3 lžičky olivové tapenády nebo hrst celých oliv
2 – 4 lžíce olivového oleje (nebo oleje ze sušených rajčat)
1 – 2 stroužky česneku
1 lžíce sojového jogurtu pro zjemnění (nemusí být)
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce natrhaných bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka atd.)
Sůl a pepř
Postup:
Nejdřív dejte vařit čočku do změknutí a slijte z ní vodu. Poté uvařte i těstoviny podle návodu a hned po přecezení je propláchněte studenou vodou.
Všechny ingredience na salát smíchejte v míse.
Ingredience na zálivku vložte do mixéru a vše rozmixujte dohladka.
Pokud nemáte rádi olivy, můžete je nahradit odpovídajícím množstvím sušených rajčat. Zálivkou polévejte až při servírování.
Autor: Katka Špačková