Kynuté pizza kapsičky

Kousek pizzy do ruky? Super!

Tyhle kapsičky jsou skvělé za tepla, když se ještě sýr uvnitř rozpouští, ale stejně tak i později za studena, kdy se dají vzít pohodlně s sebou do práce nebo do školy. A že v nich není ani kousek masa nebo jiných živočišných surovin? Tohle je vážně to poslední, co při jejich ochutnávání bude někomu vadit.

V tomto postupu ráda používám těsto z bílé špaldové mouky, protože strukturou více připomíná klasickou pizzu, ovšem pokud vás tento detail tolik netrápí, můžete si je vyzkoušet ve zcela celozrnné verzi. Doporučuji vám řídit se TÍMTO postupem, pouze vynechejte citronovou kůru, muškátový oříšek a z celkového množství cukru použijte pouze 1 lžíci (tedy to množství, které je udáno na kvásek).

Pro případ, že byste rádi nahradili jen polovinu mouky celozrnnou, můžete se držet receptu níže – použijete tak 150 g bílé a 150 g celozrnné špaldové mouky.

Náplň můžete obměnit podle své fantazie. Mimo „pizzovou“ směs použijte špenátovou nebo houbovou náplň, stejně jako lehce podušené ovoce s trochou skořice a citronové kůry. Doporučuji směs pouze před plněním nechat nějakou tu dobu restovat nebo dusit, aby se z ovoce či zeleniny dostala ven šťáva, která by vám později při pečení mohla způsobit paseku, až by si hledala cestu ven.

Ingredience (asi 9 ks):

Těsto:

300 g bílé hladké špaldové mouky

150 ml vody

½ lžičky třtinového cukru

1 lžička sušeného droždí

1 lžíce olivového oleje

½ lžičky soli

Náplň:

1 menší cibule

1 – 2 střední rajčata

60 g bílého tofu (nastrouhaného)

2 lžíce olivového oleje

Pár kousků nakrájených černých oliv

2 plné lžíce kukuřice

3 lžíce krájených žampionů

1 stroužek lisovaného česneku

½ -1 lžíce lístků čerstvého tymiánu nebo lžíce sušené směsi bylinek na pizzu)

Rostlinný sýr na posypání (nemusí být)

Sůl a pepř

Postup:

Vodu ohřejte na vlažnou, pokojovou teplotu a přidejte do ní droždí, cukr a lžíci mouky. Vše důkladně promíchejte a asi 20 minut nechte v teple vzejít.

Na desku nasypte mouku, sůl, přidejte olej a kvásek a vše rukama důkladně propracujte na vláčné, nelepivé těsto. To poté nechte v míse pod utěrkou kynout a to alespoň hodinu.

Mezitím si připravte náplň. Pro tuto verzi orestujte cibuli nakrájenou na tenká kolečka na olivovém oleji a přidejte k ní nakrájená rajčata a zbytek ingrediencí (kromě sýra). Dochuťte solí, pepřem a bylinkami a nechte všechnu šťávu odpařit.

Kynuté těsto posypte moukou a vyválejte na tenkou placku (asi ½ cm vysokou). Z ní pak vykrajujte kolečka o průměru přibližně 10 cm.

Můžete si pomoct i nějakým chytrým pomocníkem přímo k tomu určeným, který z jedné strany krájí a zároveň i při zaklapnutí slepuje okraje. Nicméně není to vůbec nezbytné.

Doprostřed každého kolečka dejte větší lžíci náplně a posypte kousky sýra, pokud chcete.

Přehněte těsto napůl, abyste náplň uzavřeli, a prsty nebo vidličkou spojte okraje, aby se nedostala ven. Všechny hotové kapsičky nechte ještě půl hodiny kynout.

Nakonec pečte asi 15 – 20 minut v troubě při 220 °C, dokud povrch nezezlátne.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru