Lněné řezy s datlovou pastou

Občas se bavím tím, že přátelům nebo rodině naservíruji něco dobrého a neřeknu jim, co to je. Při pohledu to totiž vypadá lákavě a já vím, že to chutná fantasticky, jenže kdybych nejdřív řekla, že základem je řepa, tofu nebo len, velká část lidí by se tomu vyhnula. Takže čekám na první reakci: „Mm… to je výborné? Z čeho to je?“

„Co myslíš?“

Chvilka ticha. „Z ořechů… Hm… To nahoře je nějaký karamel?“

„Je tam hlavně len a datle.“

„To jako fakt?“ A pak následuje další ticho, kdy právě přežvykující osoba přemýšlí, do čeho se to zakousla. A jestli si z ní někdo nevystřelil.

Ingredience (na 6 ks):

Na lněný korpus:

100 g lněného semínka (zlaté pro světlejší barvu, tmavé semínko pro zbarvení jako na fotografii)

50 g vlašských ořechů

2 lžíce kokosového oleje

1 lžíce rostlinného sirupu

Špetka himálajské soli a prášku Bourbon vanilky

4 lžíce vody

Na datlovou pastu:

200 g sušených datlí (poté je přes noc namočit)

3 lžíce kokosového oleje

½ lžičky mleté skořice

Čokoláda na polití a nasekané ořechy na posypání

Postup:

Lněná semínka pomelte stejně jako ořechy. Promíchejte je společně s rozpuštěným kokosovým olejem, rostlinným sirupem, špetkou vanilky, soli a s vodou a v rukách zpracujte na kompaktní těsto.

Vhodnou formu vyložte potravinovou fólií – já použila formu, kterou využívám i na sladký chlebíček, ve které mi tak vzniklo 6 nízkých řezů. Do ní poté vtlačte těsto, aby vznikla rovnoměrná, tenká vrstva.

Datle nechte přes noc namočit, ráno je slijte a nechte alespoň 10 minut okapat, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. Poté je rozmixujte s kokosovým olejem a skořicí na hladkou pastu, kterou potřete spodní korpus. Nechte asi půl hodiny vychladit.

Datlovou vrstvu můžete polít tenkou vrstvou kupované nebo domácí raw čokolády (z kokosového oleje nebo kakaového másla, rostlinného sirupu a nepraženého kakaa) a posypat nasekanými oříšky. Řezy nechte ideálně minutku povolit při pokojové teplotě, než je budete podávat. Datlová vrstva bude totiž krémovější a řidší než čokoládová a za studena se tak bude čokoláda při nakousnutí lámat a „vytlačovat“ datlovou pastu ven. Pokud čokoláda lehce změkne, dosáhnete ideální konzistence.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru