Bezlepkové noky s kysaným zelím

Tento recept dělám s oblibou tehdy, když není příliš mnoho času nebo se cítím unavená, ale ráda bych připravila něco dobrého. Postup je velmi jednoduchý – jde jen o to vytvořit těstíčko z vody a mouky, uvařit a smíchat s opraženou cibulkou, zelím a uzeným tofu. Jednoduché…

Ve své podstatě jde o variaci na klasické halušky s uzeným a kysaným zelím, které ovšem vyžadují předvaření brambor, z nichž se nočky vyrábí. Uzené maso je zde nahrazeno velmi jemně nakrájeným tofu, které po řádném opražení na cibulce nevzbuzuje chuťové problémy ani u zatvrzelých odpůrců sóji.

Nahrazení mouky za bezlepkovou nebo celozrnnou není vůbec problematické. Daný poměr v receptu je stanovený pro bezlepkovou směs, konkrétně Jizerku (univerzální), kterou podle mých zkušeností mívají bezlepkové domácnosti doma nejčastěji. Jinak také doporučuji směs Schär Farine, která je přímo určena na palačinky a noky. Ve své podstatě nejde ani tolik o přesnou gramáž jako o konzistenci řídkého těsta.

Pokud používáte mouku celozrnnou, použijte jemně mletou a těstíčko mějte opravdu velmi řídké, aby nočky neztvrdly. Počítejte ovšem s tím, že sice docílíte zdravé varianty, která pro lidi zvyklé na podobné stravování nebude nikterak nepříjemná, ale barva bude spíše šedavá a chuť nezapře celozrnnou mouku.

Ingredience (na 5 porcí):

350 g bezlepkově směsi Jizerka univerzál

300 – 350 ml vody

½ lžičky soli

1 větší cibule

200 g uzeného tofu

Olej na restování (a uchování uvařených noků)

300 g kysaného zelí (nebo více, pokud ho máte rádi)

Pepř, sůl a kmín na dochucení (odvíjí se od ochucení zelí)

Postup:

Mouku nasypte do mísy. Pomalu přilévejte vodu a metličkou stále promíchávejte, dokud nezískáte potřebnou konzistenci – pokud si v tomto bodě nejste jistí, provedete jednoduchý test tak, že nejdřív necháte ve vodě uvařit jen jeden nok, vytáhnete ho a ochutnáte. Podle tvrdosti pak do těsta přidáte vodu (pro zředění) nebo mouku (pro zpevnění).

Větší hrnec naplňte vodou a osolte. Přiveďte k varu. Na kraj prkénka si dejte část těsta a jednotlivé nočky „sešprtávejte“ obyčejným příborovým nožem do vody.

Pokud by se vám těsto na nůž lepilo, ponořte čepel na pár vteřin do vroucí vody v hrnci a pak pokračujte. Nechte noky pár minut povařit a jakmile vám vyplavou napovrch, vylovte je cedníkem nebo dírkovanou naběračkou a dejte do mísy s trochou oleje, aby se vám noky nepřilepily k sobě navzájem.

Na pánvi rozpalte olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji mírně zezlátnout a přidejte tofu nakrájené taktéž na drobné kousky. Vše orestujte dozlatova.

Nakonec přidejte do pánve kysané zelí. Pokud bylo v ostře kyselém a slaném nálevu, propláchněte ho pod vodou – stává se to často u kupovaného zelí. Své domácí neproplachuji, pouze pokud bylo nakrájené na větší kusy, tak ho ještě párkrát překrojím. Nechte ho chvíli orestovat s tofu a cibulkou a přidejte ho do mísy s noky, kde celou směs dobře promíchejte.

Na závěr dochuťte solí, pepřem a drceným nebo celým kmínem. Dochucování taktéž závisí na kysaném zelí, které jste použili.

Na závěr můžete ozdobit jemně nakrájenou čerstvou nebo opraženou cibulkou.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Translate »
Přejít nahoru