Bábovka se možná zdá být něčím prostým a jednoduchým, co si člověk dá jen tak při svačině v práci, ale rozhodně nestojí za to se jí chlubit. Moderní zákusky už se přece dělají jinak.
I když sdílíte podobný názor, stále stojí zato se ke klasické bábovce vrátit. Za chvíli tak máte hotový krásný domácí dezert, který při rozkrojení skrývá čokoládové mramorování.
Tento bezlepkový recept mám velmi ráda, protože výsledná bábovka není ani tuhá, ani sypká. Jen má tendenci mizet ještě za horka.
Ingredience (na 1 střední bábovku):
180 g bezlepkové mouky (Jizerka nebo Schär Mix Pâtisserie)
150 g vlašských ořechů (a asi hrst mletých na vysypání formy)
120 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
1 ½ dcl rostlinného oleje
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1 lžíce holandského kakaa
80 g nasekané kvalitní tmavé čokolády (alespoň 50% obsahu kakaa)
¼ lžičky jedlé sody
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky
¼ lžičky skořice
Špetka soli
Nastrouhaná kůra z ½ BIO citronu
Postup:
Většinu ořechů rozemelte najemno a část ponechte buď v celku nebo nasekejte nahrubo. Jejich chuť podtrhnete, když je chvíli nasucho opražíte na pánvi a necháte je rozvonět, ale není to vůbec nutné.
Bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli a žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Poté snižte otáčky mixéru a pomalu přilévejte olej, aby vám vznikla našlehaná pěna.
Ke žloutkům přidejte sodu, vanilku, skořici a citronovou kůru a jemně stěrkou promíchejte s třetinou mouky. Poté vmíchejte zbytek mouky i bílky a pomalu smíchejte na těsto. Některé bezlepkové mouky mají tendenci snadno vytvářet hrudky, proto je dobré ji před pečením prosát na jemné sítu.
Asi třetinu těsta dejte do mísy zvlášť a přimíchejte do něj kakao s čokoládou.
Formu vymažte tukem a vysypte mletými ořechy. Dovnitř střídavě dávejte světlé a tmavé těsto, aby vám vzniklo mramorování, a na závěr můžete středem projet špejlí, aby se barvy prolnuly. Dávejte si však pozor, abyste se špejlí neotřeli o formu a neodstranili tak vysypanou vrstvu.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Bábovku pečte přibližně 25 – 30 minut, dokud nenabude a nezezlátne. Pro kontrolu zapíchněte špejli, abyste viděli, zda je těsto upečené.
Ještě za tepla obraťte bábovku vzhůru nohama i s formou (ideálně na mřížku). Nechte vychladnout.
Autor: Kateřina Špačková