Určitě vám nemusím popisovat ten nádherný pocit z hedvábně jemného piškotu, do kterého patří dobře vyšlehané žloutky s cukrem a nadýchané bílky.
I z čistě rostlinných surovin se dá vytvořit podobný moučník, který se rozplývá na jazyku. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá a výsledkem bude jemný voňavý chlebíček, lehký jako pírko.
Ingredience (na 1 menší chlebíček):
100 g sušených datlí
80 g mletého máku
100 g celozrnné špaldové mouky
80 g bílé špaldové mouky
2 lžíce citronové šťávy
50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
80 g kokosového oleje
2,5 dcl rostlinného mléka
1/3 lžičky jedlé sody
Špetka soli a Bourbon vanilky
Nastrouhaná kůra z ½ BIO citronu
Postup:
Datle namočte přes noc, aby změkly – popřípadě můžete proces urychlit tím, že je krátce povaříte ve vodě. Posléze z nich slijte vodu a rozmixujte na hladké pyré.
Do mísy dejte rozpuštěný kokosový olej, rostlinné mléko, citronovou šťávu a přidejte datlové pyré. Vše dobře zamíchejte.
V druhé míse smíchejte všechny zbylé ingredience a vniklou směs postupně vmíchávejte do tekutých složek, dokud vám nevznikne těsto. To nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček nebo srnčí hřbet a dejte péct při 180 °C na 20 – 25 minut, dokud vám dřevěná špejle nevyjde po vpíchnutí čistá.
Pokuste se vydržet, dokud chlebíček nevychladne, než ho začnete krájet. Je opravdu velmi lehounký a při zakrojení za horka by se mohl rychle srazit.
Autor: Katka Špačková