Makový chlebíček

Určitě vám nemusím popisovat ten nádherný pocit z hedvábně jemného piškotu, do kterého patří dobře vyšlehané žloutky s cukrem a nadýchané bílky.

I z čistě rostlinných surovin se dá vytvořit podobný moučník, který se rozplývá na jazyku. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá a výsledkem bude jemný voňavý chlebíček, lehký jako pírko.

Ingredience (na 1 menší chlebíček):

100 g sušených datlí

80 g mletého máku

100 g celozrnné špaldové mouky

80 g bílé špaldové mouky

2 lžíce citronové šťávy

50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

80 g kokosového oleje

2,5 dcl rostlinného mléka

1/3 lžičky jedlé sody

Špetka soli a Bourbon vanilky

Nastrouhaná kůra z ½ BIO citronu

Postup:

Datle namočte přes noc, aby změkly – popřípadě můžete proces urychlit tím, že je krátce povaříte ve vodě. Posléze z nich slijte vodu a rozmixujte na hladké pyré.

Do mísy dejte rozpuštěný kokosový olej, rostlinné mléko, citronovou šťávu a přidejte datlové pyré. Vše dobře zamíchejte.

V druhé míse smíchejte všechny zbylé ingredience a vniklou směs postupně vmíchávejte do tekutých složek, dokud vám nevznikne těsto. To nalijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček nebo srnčí hřbet a dejte péct při 180 °C na 20 – 25 minut, dokud vám dřevěná špejle nevyjde po vpíchnutí čistá.

Pokuste se vydržet, dokud chlebíček nevychladne, než ho začnete krájet. Je opravdu velmi lehounký a při zakrojení za horka by se mohl rychle srazit.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru