Mám ráda takováto jídla, která si můžete vzít s sebou do práce jako svačinu, během chvíle je proměnit s lehké jídlo se zeleninovým salátem nebo je připravit s přílohou jako oběd či večeři.
Mořskou „rybí“ vůni dodají karbanátkům mořské řasy. Nejlépe se pro tento recept hodí dulse vločky nebo nori řasa, ale ráda používám i zbytky ze sushi plátů, tedy ty, které se v balení nějak potrhaly, nebo drť, která zůstane na dně sáčku. Zakoupit je můžete v obchodech se zdravou výživou nebo specializovaných prodejnách.
Psyllium je běžně dostupná vláknina, kterou nyní zakoupíte v drogerii, zdravé výživě, lékárně a dalších obchodech. Pro tento recept ji doporučuji nevynechat – karbanátky totiž příjemně spojí, aniž byste museli přidávat další mouku (nebo vejce, jak tomu u podobných receptů bývá).
Pokud vám tento recept zachutná, můžete vyzkoušet i variaci, kterou jsme publikovali dříve ZDE – s uzeným tofu a provensálskými bylinkami.
Ingredience (na 15 velkých karbanátků):
200 g suchých mungo fazolek
20 g lněných semínek (se 4 – 5 lžícemi vody)
20 g sezamových semínek
1 menší červená cibule
1 střední jemně nastrouhaná mrkev
1 malý pórek
2 stroužky česneku
Pár lžic olivového oleje na restování zeleniny
30 g cizrnové mouky
1 lžíce psyllia
Šťáva z ½ citronu
1 lžíce směsi koření na ryby (používám od Sonnentoru)
1 lžička sypkého bujónu (Würtzl)
½ – 1 lžíce dulse vloček (nebo jiného druhu řasy podle vaší volby)
Pepř a sůl
Postup:
Mungo fazolky opláchněte a dejte je vařit asi na 15 – 20 minut, dokud nezměknou a nezačnou se lehce rozsypávat. Poté je přeceďte a nechte okapat.
Na oleji zpěňte cibuli, a jakmile získá lehce zlatavou barvu, přidejte tence nakrájený pórek a mrkev. Asi deset minut restujte na středním plameni, aby zelenina změkla. Pokud nemáte nepřilnavou pánev nebo by se vám začala přichytávat, můžete ji lehce podlít vodou.
V blenderu nebo tyčovém mixéru rozmixujte mungo fazolky spolu s orestovanou zeleninou. Nemusíte vše rozmělnit na jednolité pyré, naopak karbanátkům prospěje, pokud v nich zůstane zachovaná část původní struktury zeleniny a fazolek.
Lněné semínko nechte asi 15 minut nabobtnat ve vlažné vodě.
Rozmixovanou směs dejte do mísy a přidejte všechny zbylé suroviny. Rukama dobře propracujte, aby se vše spojilo. Následně těsto zakryjte utěrkou a nechte ho 15 – 20 minut odležet.
Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 190 °C. Rukama tvarujte karbanátky ve velikosti, jakou si zvolíte, a poklaďte je vedle sebe. Pokud chcete, můžete je ještě na závěr potřít trochou olivového oleje. Dejte péct přibližně na 20 minut, dokud nezezlátnou.
Autor: Kateřina Špačková