Tento malinový koláč s kakaem je přesně ten typ „Jééé!-koláče“, který ještě nikdo nestihl ochutnat, ale už ho mají všichni rádi. Když vidíte temnou barvu kakaového korpusu a růžový krém s kousky malin, hned si představujete, jak ho jíte a jak chutná. A i kdyby se později ukázalo, že je to jen „namalovaný polystyren“, přesto se cítíte jaksi povzneseně, protože to dívání byl krásný zážitek.
Začátkem nového roku vždycky nastává doba vyprazdňování mrazáku. Jelikož ovoce zpravidla nezavařuju, všechno se nastřádá ve zmražené podobě. Syslení začíná obvykle v květnu a prostupuje celým létem až do října (neboli od jahod do švestek), takže těch několik polic uskladněného ovoce musí co nejrychleji zmizet, než začne vše nanovo.
Takže i když je zima, v kuchyni se mi objevuje množství letních plodů. Osobně dávám přednost takovému zamrazování v době, kdy je ovoce přirozeně vyzrálé ze slunce než kupovat v zimě na pohled „čerstvé“ ovoce, které nemá žádnou chuť ani vůni.
Pokud máte doma podobné zásoby, ale maliny vám chybí, není nutné použít právě je – i když kombinace malin s kakaem je fantastická. S klidem ale použijte jahody, borůvky, rybíz, meruňky nebo cokoliv jiného, čeho se právě potřebujete zbavit.
Tato varianta je opět veganská i bezlepková, ale nemusíte se bát mouku obměnit. Jediné, co pro tento recept nedoporučuji, je čistě celozrnná mouka – pokud už s ní chcete pracovat, namíchejte ji s například bílou špaldovou. Ráda pracuji s pohankou, ale ne každému je její chuť příjemná. V tom případě vřele doporučuji nahradit rýžovou moukou ve stejném množství, popřípadě bezlepkovou směsí Schär Mix Pâtisserie.
V případě, že pracujete s klasickou moukou s lepkem, přidejte do těsta o 1 dcl rostlinného mléka navíc. Bez něj by byl korpus příliš tuhý a vysušený.
Ingredience (na 1 koláč o průměru asi 27 cm):
Na těsto:
500 g pohankové mouky (nebo jiné)
250 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
2 – 3 plné lžíce holandského kakaa
Kůra z 1 BIO citronu
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky (nemusí být)
1 lžička jedlé sody
Špetka soli
3 dcl rostlinného mléka (doporučuji rýžové, ale můžete použít i jiné) – popřípadě 2 dcl rostlinného mléka a 1 dcl vody
120 g oloupaného jablka nastrouhaného najemno (nebo 120 g jablečného pyré, postup ZDE)
70 g rostlinného sirupu (agávový, rýžový, datlový, melasa…)
1 ½ lžíce jablečného octa
Hrst malin
Na malinovou náplň:
150 – 200 g malin
350 ml rostlinného mléka
50 g bramborového škrobu a špetka Bourbon vanilky (lze nahradit 1 a ¼ balením vanilkového pudingu)
Asi 5 lžic rostlinného sirupu nebo jemně mletého třtinového cukru na doslazení
Postup:
Korpus můžete dělat dvěma způsoby – pokud už máte s pečením nějaké ty zkušenosti, můžete ho upéct vcelku posypaný malinami (jen prodloužíte dobu pečení), popřípadě pokud si ještě nejste v kuchyni tak jistí, upečte každý korpus zvlášť (pokaždé polovinu těsta). Popisovat budu tuto variantu pro začátečníky, protože zkušenější pekaři už se pravděpodobně podívali na soupis surovin a ví, jak budou postupovat.
Do jedné mísy dejte všechny sypké složky – tedy mouku, třtinový cukr, kakao, citronovou kůru, sodu, sůl a popřípadě vanilku a vše lžící promíchejte.
Jedno střední jablko (přibližně odpovídá daným 120 g) oloupejte, zbavte jádřince a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte ho s rostlinným mlékem, octem a rostlinným sirupem.
Do suchých složek přilijte tekuté a metličkou nebo stěrkou dobře promíchejte, aby vám vzniklo kompaktní těsto.
Koláčovovu formu vyložte pečicím papírem, stěny vymažte a vysypte moukou. Nejdříve připravte horní polovinu korpusu a to tak, že do formy nalijete polovinu těsta, které posypete přibližně hrstí malin. Dejte péct na 180 °C asi na 250 – 30 minut. Hotové těsto poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která vám vyjde ven, aniž by se na ni nalepilo mokré těsto.
Pokud pečete koláč vcelku, nalijte do formy všechno těsto a posypte malinami. Po vychladnutí ho pouze prořežete napůl.
Jakmile je horní korpus hotový, vyjměte ho ven a nechte asi půl hodiny vychladnout. Formu otevřete a i s pečicím papírem dejte těsto bokem.
Formu vyložte novým pečicím papírem, setřete vnitřní okraje, nalijte druhou polovinu těsta a opět upečte na stejnou teplotu i délku. Po upečení nechte vychladnout ve formě, aniž byste korpus vyndávali ven.
Větší část rostlinného mléka dejte do hrnce spolu s malinami, rostlinným sirupem a vanilkou. Přiveďte k varu.
V misce nebo hrnku si nechte menší část mléka, do kterého nasypete škrob a metličkou vše dobře promíchejte. Jakmile směs v hrnci začne vřít, nalijte zbytek mléka se škrobem, stáhněte teplotu na mírný plamen a míchejte asi pět minut, aby vám puding zhoustl a nepřichytil se ke dnu.
Na korpus ve formě nalijte všechen puding a rozetřete ho do krajů. Na něj položte druhou polovinu upečeného těsta, z něhož jste sejmuli pečicí papír. Nechte vychladit.
Hotový koláč podávejte posypaný ovocem nebo poprášený trochou kakaa.
Autor: Katka Špačková