Rýže s fazolemi v mexickém stylu

Luštěniny a obilniny jsou základem zdravého jídelníčku založeného na rostlinných ingrediencích. Pokud se ovšem přímo nehlásíte k veganství, ale rádi zařazujete rostlinnou stravu do svého života, jistě s nimi často pracujete. Rády bychom vám představily recept, kde naráz spojíte obojí.

Před lety byla pro mě kombinace rýže s luštěninami něco nepředstavitelného a kroutila se mi pusa s představou, že to v žádném případě nemůže být dobré. Když jsem se ale přestěhovala na koleje, ve vedlejším pokoji bydlel pár studující na medicíně (děvče z Řecka a její přítel z Jemenu).

Můj asijský spolubydlící často vaříval plný hrnec rýže s čočkou – jen tak na cibulce téměř bez dalšího dochucení. Když jsem se nakonec nechala přemluvit a ochutnala, byla jsem překvapená, jak něco tak jednoduchého může být opravdu dobré a začala jsem tuto kombinaci připravovat i doma.

V tomto receptu se jedná o něco podobného. Spojuje se zde rýže s fazolemi a pikantnějším chilli. Ráda pro tento případ používám kulatozrnnou rýži (takže konzistence připomíná spíš italské rizoto), ale pokud ji rádi nemáte, můžete ji nahradit pevnějším druhem, například basmati. Recept je to velmi jednoduchý a rychlý.

Ingredience (na 3-4 porce):

1 střední cibule

5 lžic rostlinného oleje

½ hrnku domácího rajčatového protlaku nebo kečupu (popřípadě nahraďte polovičním množstvím tomatové pasty)

1 malá červená paprika

¾ hrnku nevařené rýže

1 hrnek nevařených fazolí (nebo přibližně 1 ½ hrnku vařených)

1 hrnek zeleninového vývaru (recept ZDE), popřípadě vody s rozmíchaným zeleninovým bujónem

2 lžíce citronové nebo limetkové šťávy

1 lžička sušené mleté červené papriky

Špetka chilli (množství podle chuti)

sůl a pepř na dochucení

Postup:

Rýži a fazole uvařte každé zvlášť – použít můžete samozřejmě i již hotové fazole z plechovky. Vybrala jsem pro tento recept fazole „černé oko“, velmi se hodí i červené fazole.

Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na troše rostlinné oleje, dokud nezesklovatí. Poté přihoďte na malé kousky nakrájenou červenou papriku a chvíli ji orestujte.

Poté přidejte rýži, fazole, tomatovou pastu nebo protlak, zalijte rostlinným vývarem a dodejte zbytek ingrediencí. Nechte aspoň deset minut podusit a dochuťte.

Pokud by vám během vaření chyběla voda, kdykoliv ji klidně přidejte, dejte si ovšem pozor, aby vám neujela ruka a z rýže se nestala rozvařená kaše. V případě, že máte doma čerstvý koriandr, trochu ho nasekejte a přimíchejte do již hotového pokrmu.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru