Pokud jste ho někdy ochutnali, víte naprosto přesně, o čem mluvím. Je to pohádka o křehounkém kakaovém korpusu s vrstvou sněhové, čokoládové šlehačky nahoře, který když naberete na vidličku a dáte do pusy, všechno vám splyne do sladce nadýchané symfonie, kde je vše přesně tak, jak má být.
Ve své podstatě nejde o nic složitého. Upečete kakaový piškot a potřete ho vyšlehanou 40% šlehačkou, kterou jste dali předchozí den svařit s čokoládou. Vcelku běžná směs vajec, tučné smetany a bílé mouky s rafinovaným cukrem.
Ten problém nastane ve chvíli, kdy začnete o jídle přemýšlet jinak. Ať vás limitují živočišné suroviny, lepek nebo mléko nebo prostě chcete vytvořit něco trochu zdravějšího, co sice stále bude sladká dobrota, ale nahrazená kvalitními surovinami, přesto se stejnou chutí. Bohužel vás budu muset zklamat. V tomto receptu neočekávejte chuť běžného pařížského dortu. Čekejte něco lepšího.
Ingredience (na menší dort o průměru zhruba 20 cm):
Na těsto:
250 g rýžové mouky (lze nahradit bezlepkovou směsí, např. Schär Mix Pâtisserie, popřípadě běžnou špaldovou moukou – alternativu na mouku s lepkem najdete v postupu)
125 g jemně mletého třtinového cukru (návod ZDE)
1 – 2 lžíce holandského kakaa
1,5 dcl rostlinného mléka
60 – 80 g oloupaného jablka zbaveného jádřince (odpovídá jednomu malému jablku)
35 g kokosového oleje
1 lžíce octa
½ lžičky jedlé sody
Špetka soli
Na krém:
210 g kokosového krému (tedy 1 plechovka kokosového mléka o objemu 400 ml)
200 g kvalitní tmavé čokolády (s minimálním obsahem 50% kakaa)
Postup:
Doporučuji nejdříve si připravit krém. Pokud byste potřebovali znát podrobný postup výroby, jednotlivé kroky najdete ZDE v tomto receptu. Pouze dodržte poměr surovin z tohoto receptu, který je odlišný od toho, který najdete v odkazu.
Plechovku kokosového mléka nechte přes noc v lednici. Ráno ji otevřete a vyjměte všechen tuhý obsah, který se vám nahoře vysrážel. Ten dejte do hrnce nad parní lázeň spolu s nalámanou čokoládou a zahřejte, dokud vám nevznikne jednolitá směs. Tu pak dejte na 1 – 2 hodiny vychladit. Posléze ji vytáhněte, asi půl minuty vyšlehejte a použijte na dort.
Mouku smíchejte s cukrem, kakaem, sodou a solí a promíchejte. V druhé míse smíchejte rozpuštěný kokosový olej, rostlinné mléko, ocet a najemno nastrouhané jablko, které jste oloupali a zbavili jádřince. Nakonec nalijte tekuté složky do mísy se sypkými a promíchejte, aby vám vzniklo těsto.
Ve verzi s klasickou moukou obsahující lepek doporučuji použít hladkou špaldovou mouku – buď bílou, nebo namíchanou napůl s celozrnnou. Jedinou změnu proveďte v množství tekutin, kde doporučuji přidat přibližně ½ dcl rostlinného mléka navíc, aby vám vzniklo hladké, řidší těsto. Jinak je celý postup naprosto stejný.
Kulatou formu vyložte pečicím papírem, vymažte boky a vysypte je. Těsto nalijte dovnitř a dejte ho péct při 180 °C asi na 20 minut. Pro jistotu ke konci vpíchněte doprostřed dřevěnou špejli, a pokud vám vyjede ven, aniž by se na ni přilepilo těsto, máte hotovo. Nechte korpus vychladit.
Hotový korpus můžete nechat tak nebo ho nahoře zarovnat, pokud chcete mít dort pěkně rovný.
Pro lepší krájení (aby se vám krém nepřilepil na okraj formy, až budete dort vyndávat) si ustřihněte dva pruhy pečicího papíru, formu pootevřete a oba vložte ke krajům. Formu zavřete.
Na korpus rovnoměrně rozetřete našlehaný krém a máte hotovo.
Pokud si dort dopřáváte jako běžnou denní dobrotu, dál už ho zdobit nemusíte a můžete rovnou krájet – krém se vám ale bude trochu lepit na nůž, což ovšem je jen estetická vada. Pro zjednodušení doporučuji vložit hotový dort na půl hodiny až hodinu do mrazáku, aby krém ztuhnul a dort šel ukrojit rovně.
Nakonec nazdobte podle své fantazie.
Autor: Kateřina Špačková