Tento dort se mi už mnohokrát osvědčil. Výhodou je, že jím pohostíte širokou sortu lidí – vegany, celiaky i všežravé jedince. Nejsou v něm ořechy, mléko ani vejce. A když ho každému naservírujete, nikdo si ani nevzpomene se zeptat, jestli není náhodou ukrácený o nějaké ty „poctivé“ ingredience klasického pečení. Je lehký a vláčný a přitom výborně drží pohromadě, což je někdy u veganských či bezlepkových dobrot složitější. Doslova se rozplývá na jazyku.
Chuť koření ve spojení s mákem a povidly je u mnoha lidí nesmírně oblíbená. Takovýto dort se hodí nejen pro zimní a podzimní období, ale zavděčíte se jím v průběhu celého roku. U nás se naposledy servíroval na třetí adventní neděli, což byl pro mě důvod celý postup vám nafotit a popsat krok za krokem.
Možná se vám celý proces zdá na první pohled složitý, ovšem to nejsložitější na něm je čas, kdy budete jednotlivé korpusy péct v troubě. Vytvořit samotné těsto nebo ho promazat je nesmírně jednoduché. Pokud budete dort čokoládou polévat nebo ji jen tak zlehka rozlijete po povrchu, aby z něj stékaly ztuhlé pramínky čokolády, je už jen na vás, vaší šikovnosti nebo preferenci.
Další věc, která se mi na něm ohromně líbí, je jednoduché krájení. Dort má totiž tak výbornou konzistenci, že ho i dítě dokáže rozřezat, jako by mělo v ruce pravítko a je jedno, jestli z něj odřežete centimetrový klínek nebo pořádnou sladkou nálož. Pokud tedy chcete ohromit svými dovednostmi a pozvat přátele na dobrotu jako z cukrárny, pusťte se do pečení!
Ingredience:
Na těsto:
500 g bezlepkové mouky (používám Schär Mix Pâtisserie)
300 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE), popřípadě klasického moučkového cukru
2 -3 lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého sušeného zázvoru
Malá špetka muškátového oříšku
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky tlučeného nebo mletého hřebíčku
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky (nebo nahraďte část třtinového cukru vanilkovým cukrem)
1 lžička kakaa
Kůra a šťáva z 1 BIO citronu
1 lžička jedlé sody
Špetka soli
2 dcl rostlinného mléka
1 dcl vody
120 g jablečného pyré (postup ZDE – nebo použijte kupovanou)
100 g melasy (dá se nahradit medem)
1 ½ lžíce jablečného octa
Na dodělání:
Maková nádivka z 200 g máku (postup ZDE)
Kyselejší švestková povidla – množství podle chuti
100 g kvalitní hořké čokolády (nebo alespoň 50% čokolády na vaření)
Přibližně 30 g rostlinného tuku (margarínu, kokosového oleje, kakaového másla…)
Postup:
Všechny sypké složky dejte do mísy a promíchejte – tedy mouku, cukr, koření, kakao, citronovou kůru, sodu a sůl. Pokud doma nevlastníte takovou škálu koření, můžete jej nahradit hotovou směsí koření na perník. V nouzi se dá použít i samotná skořice.
Do druhé mísy dejte všechny zbylé tekuté ingredience na těsto a opět vše promíchejte.
Nyní do této mísy s tekutými složkami budete po lžících přidávat sypkou směs a vše metličkou promíchávat. Můžete využít i služeb kuchyňského robotu, do kterého budete vše přidávat za nejnižších otáček.
Nyní se rozhodněte, jakou velikost dortu chcete. Na fotce jsem použila průměr asi 20 cm, tedy malou dortovou formu, a těsto je ve vyšší vrstvě. Pokud chcete mít vrstvy nízké, použijte klasickou formu o průměru přibližně 26 cm. Stejně tak je na vás, jestli chcete těsto péct rozdělené na dvě poloviny, na tři nebo na víc. Nedoporučovala bych dort poprvé péct vcelku – i já raději využívám několik forem. K pečení vám stačí jen jedna, kterou budete postupně střídat, jakmile se část těsta upeče. V dalším postupu počítám s tím, že dort pečete se třemi vrstvami jako na obrázku.
Formu po stranách vymažte tukem, na dno dejte pečicí papír a vysypte bezlepkovou moukou. Přibližně jednu třetinu těsta nalijte dovnitř, uhlaďte povrch a pečte asi 25 minut při 180 °C.
Hotový korpus nechte pár minut zchladnout. Poté jej vyjměte, i s pečicím papírem ho odložte bokem, formu opět vyložte novým papírem, vymažte a vysypte a dodělejte tímto způsobem zbylé dvě části. Nakonec je nechte všechny úplně vychladnout.
Pokud se vám stalo, že je některý z korpusů výrazně vypouklý, lehce odřízněte vrchní část, abyste jej trochu zarovnali. Malé rozdíly mezi okrajem a středem na škodu nejsou – okraje totiž ve finále srovnáte makovou nádivkou.
Nyní na první korpus namažte tenkou vrstvu makové nádivky a rozetřete ji až do krajů.
Následně na mák naneste vrstvu povidel. K tomuto účelu vám doporučuji použít kyselejší, tekutější povidla. Pokud nemáte domácí, v obchodech se zdravou výživou kupte švestkovou klevelu bez přidaného cukru. Obvyklá balení povidel ze supermarketu v plastových kelímcích jsou příliš sladká a dort by jen pokazila. O rozdílu v kvalitě snad není ani potřeba mluvit…
Namazaný korpus přiklopte dalším, na který opět nanesete makovou náplň a povidla. Na závěr přiklopte třetí vrstvou těsta.
Nyní by vám měl zbýt dostatek makové náplně, abyste jí dorovnali okraje. Vezměte si příborový nůž a nádivku jím vetřete dovnitř kolem okrajů, aby vám kolem dokola nezůstaly mezery. Nakonec po obvodu zarovnejte. Jestli vám nádivka nevyšla, můžete dort zarovnat i povidly, mám však zkušenost, že jí bývá tak akorát na celý moučník.
Nyní doporučuji dát celý moučník na 15 minut do mrazáku. Pokud totiž nejste zkušení „potahovači“ čokoládou, ulehčí vám to práci, aby byla vrstva čokolády tenčí a rovnoměrně nanesená.
Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Především méně zkušeným pekařům ji doporučuji zředit tukem, aby byla čokoláda tekutější a aby se dort ve finále i jednoduše krájel, aniž by praskala.
Nyní naneste čokoládu na povrch a to tak, že část nalijete nahoru. Pomocí stěrky nebo příborového nože ji naneste i po obvodu. Díky prochlazenému dortu vám bude rychleji tuhnout, ale pokud jste dort v mrazáku nezapomněli, nebude tuhnout zas příliš rychle.
Na závěr můžete dort ozdobit nasekanými oříšky, mákem nebo švestkami. Pohrát si už můžete podle své fantazie.
Pokud byste měli jakékoliv dotazy či připomínky, kontaktovat nás můžete prostřednictvím emailové adresy maja@nacestepoznani.cz nebo facebookových stránek Vaření ze zdravé restaurace.
Autor: Katka Špačková