Tento recept vznikl úplně omylem. Tedy pro vysvětlení musím se vší pokorou přiznat, že mým zaviněním.
Klasický dort Red Velvet jsem dělala už několikrát. Pokud ho neznáte, jedná se o typicky červeně zbarvený korpus promazaný nejčastěji světlým krémem. Receptů na něj existuje několik, ovšem já už jsem měla svůj zavedený, vyzkoušený postup, který vždycky fungoval. Tedy až do okamžiku, kdy se z Red Velvet („Červený samet“) stal Dark Velvet („Temný samet“).
Ve svém kuchařském životě považuji za nejkreativnější ty okamžiky, kdy se vám buď něco pokazí, nebo jste limitováni surovinami. Dark Velvet patří do kategorie jedna. Přiznávám se.
Tyto chvíle bývají trochu stresové, zvlášť když se vám to stane v profesionálním prostředí nebo nedej bože při přípravě zakázky (a ideálně na poslední chvíli). Jakmile jsem si však otřela zpocené čelo a začala pravidelně dýchat, zjistila jsem, že jsem právě vytvořila něco nového a ještě lepšího, než byl původní záměr.
Dark Velvet vznikal v méně stresové chvíli, kdy se měl stát červenou ozdobou jedné oslavy. Oslava byla naplánována na neděli a já jsem už s předstihem pekla korpus v pátek ráno. A v pátek večer jsem se dozvěděla, že oslavenec onemocněl. Jenže ještě do toho byla zatažena skupina příbuzných bydlící ve vzdálenějším městě, které jsme nemohli zkontaktovat a říct jim, že se vše ruší.
V téhle atmosféře nejistoty jsem korpus překryla utěrkou a čekala, jestli ho tedy zmrazit na příště nebo dodělat, protože návštěva přijde. Čekala jsem, že se přece každou chvíli ozvou. A v sobotu v noci přišla zpráva, že tedy přijdou.
Mohlo mi dojít, co se stane, vždyť přece nejsem úplný začátečnický ťula, ale existují momenty, kdy si prostě základní věci neuvědomíte. Korpus jsem totiž pekla v plechové formě bez pečicího papíru. Dva dny stál v pokojové teplotě. A když jsem pak zvedla utěrku, došlo mi, že to nebylo zodpovědné počínání.
Místo řepně červeného základu dortu na mě totiž čekal zeleno-hnědý piškot, který totiž při tak dlouhém mazlení s plechem začal oxidovat. Navíc to byl velmi nadýchaný moučník plný vlhkosti. Takže po té době se při obrácení formy půlka přilepila na dno. Odpípávám slova, která tehdy letěla.
Jenže vyhoďte to. Spousta surovin, práce, času… Navíc v dvojnásobném množství, než kolik níže uvádím. Prostě to musíte nějak zpracovat, proto takhle poprvé vzniknul Dark Velvet, který byl postupně upravován na samostatný recept.
Ingredience:
250 g syrové řepy (1 střední řepa)
200 ml rostlinného mléka
1 lžíce jablečného octa
1/3 hrnku oleje
Špetka Bourbon vanilky
1 lžíce holandského kakaa
Nastrouhaná citronová kůra z ½ BIO citronu
Špetka soli
½ lžičky sody
250 g jemně mleté špaldové mouky (½ bílé a ½ celozrnné)
150 g třtinového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
30 g rostlinného margarínu, kokosového oleje nebo másla
2 lžíce rybízové (nebo jiné kyselejší) marmelády
4 lžíce holandského kakaa
Postup:
Řepu oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
Vložte ji do hrnce s vodou a vařte asi 15 minut, než změkne. Poté ji nechte vychladnout a v tyčovém mixéru rozmixujte na hladké pyré.
Toto pyré pak v míse smíchejte s 1/3 hrnku oleje, mlékem, octem, citronovou kůrou, vanilkou a solí.
V druhé míse smíchejte mouku s cukrem, sodou, škrobem a jednou lžící kakaa postupně tuto sypkou směs metličkou vmíchávejte do tekutých složek, dokud vám nevznikne těsto.
Naneste jej do vymazaného pekáčku a pečte při 180 °C asi 30 minut, dokud se vám těsto při vpichu špejlí přestane lepit. Nechte vychladnout.
Ingredience na krém:
300 ml kokosové smetany
250 g čokolády (alespoň 50% obsahu kakaa)
4 lžíce kakaa
100 g kyselejšího ovoce (například ostružin)
Postup:
Kokosovou smetanu se lžící kakaa dejte do hrnce a přiveďte k varu.
Do druhé misky si nalámejte čokoládu, kterou přelijete vařící smetanou.
Pomalu míchejte, dokud se hmota nespojí na krém. Ten nechte v chladnici úplně ztuhnout, což trvá asi dvě hodiny.
Zatím do mísy rozdrobte hotový korpus a rukama ho propracujte s tukem, 3 lžícemi kakaa a marmeládou. Vznikne vám hutné těsto, které vtlačíte do formy vyložené potravinářskou fólií. Vrstva těsta by měla mít asi 4-5 cm, ale výška záleží na vás.
Vychladlý krém šlehačem vymíchejte na světlejší pěnu, což vám zabere asi pět minut. Do ní pak vhoďte ovoce a stěrkou vše promíchejte. Takto vytvořenou směs naneste na těsto a rovnoměrně rozetřete. Dejte vychladit – ideálně přes noc, ale dvě hodiny úplně postačí.
Rozkrájejte na kostky a při podávání je posypte kakaem.
Autor: Katka Špačková