Ať už pořádáte party nebo rodinnou sešlost, vždy se hodí nějaké malé slané dobroty. Zkuste si tentokrát vyrobit zdravější verzi, která zachutná všem.
Ingredience (asi na 45 krekrů o průměru 4 – 5 cm):
80 g nevařené cizrny
35 g mletých chia semínek (nebo lněných semínek)
5 lžic olivového oleje
45 g jemně mletých mandlí
1 lžíce lahůdkového droždí
80 g rýžové mouky (použít můžete i pohankovou nebo bezlepkovou Schär)
1 lžička soli
Špetka pepře
3 lžíce nemletého máku
4 – 5 lžic rostlinného mléka nebo vody
Postup:
Cizrnu přes noc namočte a druhý den ji uvařte doměkka. Posléze ji rozmixujte s olejem a rostlinným mlékem na hladké pyré.
Ostatní ingredience dejte do mísy a přidejte rozmixovanou cizrnu. Vše rukama důkladně zpracujte na těsto, které bude kompaktní, ale možná trochu řidší, než jste zvyklí.
Těsto dobře podsypte moukou a rozválejte ho na plát o výšce asi ½ cm. Vykrajujte tvary, které si zvolíte, a pokud chcete, vidličkou do nich udělejte na ozdobu pár vpichů.
Dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut při 160 °C.
Autor: Katka Špačková