Jakmile se začnete stravovat vegetariánsky nebo vegansky, začnete být ve svém okolí předmětem mnoha otázek. Asi ta nejčastější je: „Odkud bereš bílkoviny?“ Naprosto odepsanými se stanete v tom případě, že ke své stravovací „úchylce“ ještě sportujete.
Tento bezlepkový recept je plný rostlinných proteinů z čočky a tofu a k tomu ještě dostanete slušnou porci listové zeleniny v podobě špenátu, i když nebudu počítat případný salát jako přílohu. Přitom v něm není ani špetka žádného proteinového prášku a už vůbec neslouží svému účelu na úkor chuti. Naopak vám budou talíře vylizovat i ti, kteří o svých bílkovinách nikdy nepřemýšleli.
Ingredience (na 4 – 5 porcí):
Na noky:
200 g tofu natural
150 g baby špenátu
300 g cizrnové mouky (nebo bezlepkové směsi Schär Farine)
2 dcl vody
½ lžičky soli
Špetka pepře
Na omáčku:
120 g suché červené čočky
200 g uzeného tofu
1 střední cibule
2 stroužky česneku
Pár lžic olivového oleje
2 střední rajčata
1 lžičky sypkého zeleninového bujónu
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžička mleté červené papriky
Špetka pepře
Sůl, pokud bude třeba
Voda na podlití
Postup:
Tofu natural, špenát, vodu, sůl a pepř rozmixujte na hladké pyré.
Do této směsi metličkou vmíchejte mouku, aby vám vzniklo řídké těsto.
Připravte si hrnec s osolenou vodou, kterou přivedete k varu. Také budete potřebovat mísu s trochou oleje, do které budete hotové noky dávat – olej zajistí, aby se neslepily k sobě.
Část těsta dejte na okraj prkénka a pomocí příborového nože oddělujte kousky těsta přímo do vařící vody. Noky se budou vařit jen pár minut, dokud ode dna nevyplavou k hladině. Pomocí dírkované naběračky hotové noky vyndejte, nechte trochu okapat a dejte je do mísy s olejem. Trochu s mísou zatřeste, aby je olej všechny pokryl.
Takto spotřebujte všechno těsto a noky přikryjte pokličkou, aby nevystydly.
Červenou čočku nechte asi 15 minut vařit ve vodě, dokud nezměkne a nezačne se rozpadat. V té chvíli z ní sceďte vodu.
Cibuli nakrájejte (klidně i na větší kousky) a nechte ji pět minut orestovat na rozehřátém oleji. Poté přidejte rajčata a tofu nakrájené na kostky a podlijte trochou vody (1 dcl bude úplně stačit – přidejte, pokud by se vám směs připalovala). Přidejte koření a nastrouhaný česnek a nechte asi 10 minut dusit.
Směs přendejte z pánve přímo do mixéru a vytvořte hladkou omáčku.
Noky servírujte spolu s omáčkou a zakápněte trochou domácího rajčatového protlaku. Pro dodání sýrové chuti můžete porci posypat lžičkou lahůdkového droždí.
Autor: Kateřina Špačková