Špenátové noky s tofu omáčkou

Jakmile se začnete stravovat vegetariánsky nebo vegansky, začnete být ve svém okolí předmětem mnoha otázek. Asi ta nejčastější je: „Odkud bereš bílkoviny?“ Naprosto odepsanými se stanete v tom případě, že ke své stravovací „úchylce“ ještě sportujete.

Tento bezlepkový recept je plný rostlinných proteinů z čočky a tofu a k tomu ještě dostanete slušnou porci listové zeleniny v podobě špenátu, i když nebudu počítat případný salát jako přílohu. Přitom v něm není ani špetka žádného proteinového prášku a už vůbec neslouží svému účelu na úkor chuti. Naopak vám budou talíře vylizovat i ti, kteří o svých bílkovinách nikdy nepřemýšleli.

Ingredience (na 4 – 5 porcí):

Na noky:

200 g tofu natural

150 g baby špenátu

300 g cizrnové mouky (nebo bezlepkové směsi Schär Farine)

2 dcl vody

½ lžičky soli

Špetka pepře

Na omáčku:

120 g suché červené čočky

200 g uzeného tofu

1 střední cibule

2 stroužky česneku

Pár lžic olivového oleje

2 střední rajčata

1 lžičky sypkého zeleninového bujónu

1 lžíce lahůdkového droždí

1 lžička mleté červené papriky

Špetka pepře

Sůl, pokud bude třeba

Voda na podlití

Postup:

Tofu natural, špenát, vodu, sůl a pepř rozmixujte na hladké pyré.

Do této směsi metličkou vmíchejte mouku, aby vám vzniklo řídké těsto.

Připravte si hrnec s osolenou vodou, kterou přivedete k varu. Také budete potřebovat mísu s trochou oleje, do které budete hotové noky dávat – olej zajistí, aby se neslepily k sobě.

Část těsta dejte na okraj prkénka a pomocí příborového nože oddělujte kousky těsta přímo do vařící vody. Noky se budou vařit jen pár minut, dokud ode dna nevyplavou k hladině. Pomocí dírkované naběračky hotové noky vyndejte, nechte trochu okapat a dejte je do mísy s olejem. Trochu s mísou zatřeste, aby je olej všechny pokryl.

Takto spotřebujte všechno těsto a noky přikryjte pokličkou, aby nevystydly.

Červenou čočku nechte asi 15 minut vařit ve vodě, dokud nezměkne a nezačne se rozpadat. V té chvíli z ní sceďte vodu.

Cibuli nakrájejte (klidně i na větší kousky) a nechte ji pět minut orestovat na rozehřátém oleji. Poté přidejte rajčata a tofu nakrájené na kostky a podlijte trochou vody (1 dcl bude úplně stačit – přidejte, pokud by se vám směs připalovala). Přidejte koření a nastrouhaný česnek a nechte asi 10 minut dusit.

Směs přendejte z pánve přímo do mixéru a vytvořte hladkou omáčku.

Noky servírujte spolu s omáčkou a zakápněte trochou domácího rajčatového protlaku. Pro dodání sýrové chuti můžete porci posypat lžičkou lahůdkového droždí.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru