Plněné žampiony s vlašských ořechy, dýní a bazalkou

Žampiony se dají připravit na mnoho způsobů a i zdravá verze může být vynikající a rozhodně ne nudná. Vůně lehce opražených vlašských ořechů a bazalky spolu s dýní vytváří hravou kombinaci, kterou u stolu nadchnete.

Ingredience (na 3 porce):

6 velkých žampionových klobouků

1 střední cibule

100 g vlašských ořechů

2 – 3 stroužky česneku

200 g syrové dýně nastrouhané nahrubo

Hrst čerstvých lístků bazalky

4 lžíce olivového oleje

2 dcl zeleninového vývaru (nebo ½ kostky zeleninového bujonu rozmíchaná ve vodě)

Sůl a bílý pepř na dochucení

Rostlinný sýr na posypání

Postup:

Žampiony zbavte stopek a případných nečistot.

Pokud máte možnost, můžete je dát na 10 minut do trouby (horký vzduch s párou) při 220 °C, případně je krátce podusit nad párou, aby změkly. Pokud to možné není, tento krok přeskočte, žampiony ale mají po tomto krátkém zpracování lepší konzistenci a následné pečení s náplní byste pak už provedly jen velmi krátce na vysokou teplotu (opět kolem 220 °C asi na 10 minut).

Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a 5 minut orestujte.

Poté přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, zalijte vývarem, osolte a opepřete a 10 minut prudčeji duste bez pokličky, aby se tekutina zredukovala na minimum a dýně lehce rozvařila.

Na závěr stáhněte teplotu, přidejte nasekanou bazalku a nastrouhaný česnek a dochuťte solí a pepřem, pokud je třeba.

Směsí pak naplňte žampiony. Nemusíte se bát dělat větší vrstvu náplně na „kopeček“, směs bývá kompaktnější a nedrolí se ven. Poté už jen posypte rostlinným sýrem (u nás získal ohlas i čerstvý kozí sýr) a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C na 20 – 25 minut. Pokud jste houbové klobouky už dříve zpracovávali, pečte je prudce a krátce jen aby se sýr zapekl a chutě propojily, jak je zmíněno na začátku postupu.

Tyto žampiony jsou vynikající s restovanými bramborami, ale můžete použít jakoukoliv jinou oblíbenou přílohu. K plnění můžete použít i běžně dostupné malé žampiony, kterých budete potřebovat větší množství a zabere vám to víc času, ovšem vzniknou vám malá chutná sousta, s kterými jistě sklidíte úspěch a můžete je tak nabízet jako drobné chuťovky za studena.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru