Žampiony se dají připravit na mnoho způsobů a i zdravá verze může být vynikající a rozhodně ne nudná. Vůně lehce opražených vlašských ořechů a bazalky spolu s dýní vytváří hravou kombinaci, kterou u stolu nadchnete.
Ingredience (na 3 porce):
6 velkých žampionových klobouků
1 střední cibule
100 g vlašských ořechů
2 – 3 stroužky česneku
200 g syrové dýně nastrouhané nahrubo
Hrst čerstvých lístků bazalky
4 lžíce olivového oleje
2 dcl zeleninového vývaru (nebo ½ kostky zeleninového bujonu rozmíchaná ve vodě)
Sůl a bílý pepř na dochucení
Rostlinný sýr na posypání
Postup:
Žampiony zbavte stopek a případných nečistot.
Pokud máte možnost, můžete je dát na 10 minut do trouby (horký vzduch s párou) při 220 °C, případně je krátce podusit nad párou, aby změkly. Pokud to možné není, tento krok přeskočte, žampiony ale mají po tomto krátkém zpracování lepší konzistenci a následné pečení s náplní byste pak už provedly jen velmi krátce na vysokou teplotu (opět kolem 220 °C asi na 10 minut).
Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a 5 minut orestujte.
Poté přidejte nahrubo nastrouhanou dýni, zalijte vývarem, osolte a opepřete a 10 minut prudčeji duste bez pokličky, aby se tekutina zredukovala na minimum a dýně lehce rozvařila.
Na závěr stáhněte teplotu, přidejte nasekanou bazalku a nastrouhaný česnek a dochuťte solí a pepřem, pokud je třeba.
Směsí pak naplňte žampiony. Nemusíte se bát dělat větší vrstvu náplně na „kopeček“, směs bývá kompaktnější a nedrolí se ven. Poté už jen posypte rostlinným sýrem (u nás získal ohlas i čerstvý kozí sýr) a dejte do vyhřáté trouby na 180 °C na 20 – 25 minut. Pokud jste houbové klobouky už dříve zpracovávali, pečte je prudce a krátce jen aby se sýr zapekl a chutě propojily, jak je zmíněno na začátku postupu.
Tyto žampiony jsou vynikající s restovanými bramborami, ale můžete použít jakoukoliv jinou oblíbenou přílohu. K plnění můžete použít i běžně dostupné malé žampiony, kterých budete potřebovat větší množství a zabere vám to víc času, ovšem vzniknou vám malá chutná sousta, s kterými jistě sklidíte úspěch a můžete je tak nabízet jako drobné chuťovky za studena.
Autor: Katka Špačková