Základní linecké těsto z celozrnné mouky a třtinového cukru

Linecké těsto je základem pro oblíbené vánoční cukroví, ale i pro koláče či košíčky. Ráda bych vám předala tento jednoduchý recept využívající celozrnnou mouku a třtinový cukr jako náhražku tradičních surovin. Zároveň bych ráda pomohla i těm nejméně zkušeným pekařům a proto jsem vytvořila názorný návod krok za krokem, abyste spolehlivě zvládli takovou na pohled […]

Základní linecké těsto z celozrnné mouky a třtinového cukru Read More »

Vzpomínky na Bali a jejich tradiční jídlo nudle – Mie Goreng

Při vybíhání z domu v dnešním mrazivém ránu, kdy můj první krok ze dveří málem skončil pokusem o rozštěp, mě napadlo, jestli jsem se vůbec měla narodit v tomto zeměpisném pásmu. Jsem totiž člověk, který miluje teplo a při poklesu teploty pod 10 °C trpím, protože byť na sebe navleču 4 vrstvy oblečení, tak je mi neustále zima.

Vzpomínky na Bali a jejich tradiční jídlo nudle – Mie Goreng Read More »

Celozrnné kynuté těsto bez vajec a mléka (a postup pro začátečníky)

Tento článek není jen recept na zdravější verzi klasického kynutého těsta vhodného jak pro vegany, tak i osoby s alergií na vejce či mléko, ale také začátečnickým postupem pro každého, kdo se s kynutým těstem snaží poprvé pracovat. Ti poučení mohou nahlédnout jen na soupis ingrediencí, aby věděli, co a jak, zatímco pro zbytek z vás jsem sestavila

Celozrnné kynuté těsto bez vajec a mléka (a postup pro začátečníky) Read More »

Luštěninové Bolognese

Neboli „luštěninové Miláno“. U nás se totiž všechny varianty tohoto receptu jmenovaly Miláno – v mém dětství s mletým masem, rajčatovou omáčkou, těstovinami, strouhaným eidamem a další várkou kečupu nahoru, protože kečupu nikdy nebylo dost. Upřímně jsem nikdy nepřišla na to, proč zrovna my máme Miláno, když tomu stejnému říká zbytek světa Bolognese. Asi je na Moravu

Luštěninové Bolognese Read More »

Jak na jemně mletý třtinový cukr

Třtinový cukr je výborná součást zdravého pečení. Zákuskům dodává lehounce karamelovou barvu a chuť a využít se dá všude, kde byste jinak použili klasický bílý řepný cukr. Jedinou jeho vadou je, že je k dostání ve formě krystalu a pokud nepoužíváte recept, kde se v těstě rozpustí, narazíte při jídle na křupavé cukrové kousky. Běžně to není

Jak na jemně mletý třtinový cukr Read More »

Jak napsat e-book?

To si tak jednou večer sednete se sklenkou moštu (BIO, raw, vegan a fair-trade, tedy moravsky řečeno od súseda) a řeknete si, jaké recepty chcete pustit do světa. Pak nakoupíte vše, co potřebujete, upečete to, umixujete, nafotíte, sepíšete, vložíte to do e-booku, lépnete tam ty fotky, změníte formát, dáte na web a otevřete si druhý

Jak napsat e-book? Read More »

Makové jetelíčky – jednoduché raw cukroví

Mnoho lidí se bojí začít s přípravou raw cukroví, protože si myslí, že na to potřebují speciální znalosti a drahé suroviny. Ráda bych vám proto nabídla inspiraci pro výrobu naprosto jednoduché dobroty, kterou zvládnete vytvořit doslova za pět minut dvanáct. Nepotřebujete na něj speciální vybavení (v podstatě žádné) a pouze tři ingredience – sušené švestky, mletý

Makové jetelíčky – jednoduché raw cukroví Read More »

Řepný koláč Dark Velvet

Tento recept vznikl úplně omylem. Tedy pro vysvětlení musím se vší pokorou přiznat, že mým zaviněním. Klasický dort Red Velvet jsem dělala už několikrát. Pokud ho neznáte, jedná se o typicky červeně zbarvený korpus promazaný nejčastěji světlým krémem. Receptů na něj existuje několik, ovšem já už jsem měla svůj zavedený, vyzkoušený postup, který vždycky fungoval.

Řepný koláč Dark Velvet Read More »

Špenátová pomazánka s brokolicí

Po domácím úspěchu s „drožďovkou“ jsem opět slyšela: „Ta pomazánka byla fakt dobrá, mohla bys vymyslet ještě něco takového!“ A po kontrole lednice byl plán téměř jasný – zlikvidovat zásoby špenátu, který někdo otevřel, aby si z každého balíčku vzal tři lístky, a ten teď začínal pomalu vadnout. Vyhodit takovou vitamínovou bombu je hřích. Zvlášť teď v zimě,

Špenátová pomazánka s brokolicí Read More »

Translate »
Přejít nahoru