Fazolová polévka s restovanou hlívou

Přišel čas na husté, syté polévky. Nemám ale ráda takové ty klasické vývary, ve kterých stojí lžička, protože jsou zahuštěné moukou. Pouze to rozptyluje chuť báječných ingrediencí, a proto je tato zahuštěná pouze „sama sebou“. Ingredience (na 2 porce): 2 střední cibule šalotky ¾ hrnku suchých fazolí 4 stroužky česneku Pár lžic olivového oleje 150 […]

Fazolová polévka s restovanou hlívou Read More »

Perníkové muffiny

Když jdete na návštěvu za čerstvou mladou maminkou, nemůžete přijít bez něčeho sladkého. Čokoláda je jasná volba, ale jelikož je teď předzimní období, je potřeba přidat trochu perníkové chuti. Ingredience (asi na 9 muffinů): 1 střední banán 140 g třtinového cukru 150 g hladké špaldové mouky 1 dcl slunečnicového nebo kokosového oleje 3 lžíce kokosového

Perníkové muffiny Read More »

Uzená drožďová pomazánka

Tento recept je velmijednoduchý a přitom ho považuji za nesmírně zdravý. Obsahuje velké množství bílkovin a široké spektrum B vitamínů, přitom s minimem tuku. Je už jen na vás, jestli si ji klasicky namažete na pečivo nebo ji použijete jako „dip“ k zelenině. Jediná nevýhoda je, že s ní asi na veřejnost nepůjdete. Kolegové v kanceláři asi tuhle svačinu

Uzená drožďová pomazánka Read More »

Obrácený dýňový koláč

Obrácený dýňový koláč je variací na klasický Tarte Tatin, francouzský jablečný koláč. Jednoduchý recept na jeho přípravu jsme publikovali dříve v našem e-booku Mlsání bez výčitek, takže pokud chcete vyzkoušet klasickou verzi, můžete ho najít zde: https://nacestepoznani.cz/ebook-zdarma-top-cukrovi/ Tato úprava jistě potěší milovníky dýně, které je teď na podzim všude plno. V této úpravě je recept vhodný jak

Obrácený dýňový koláč Read More »

Špenátové „slzoto“ – Rizoto ze slzovky obecné

Název „slzoto“ zní opravdu trochu divně. Jenže tu máte rizoto, špaldoto, kernoto… Takže se mi nedivte. Pokud nemáte slzovku ukrytou někde vzadu v regálu ve spíži (protože jste ji koupili, jelikož se vám líbila, ale pak jste netušili, co byste si s ní počali), jistě jste na ni narazili v některém z obchodů se zdravou výživou. Jedná se o

Špenátové „slzoto“ – Rizoto ze slzovky obecné Read More »

Co si počít s kaštany?

Kaštany jsou tradiční pochoutkou vánočních trhů. Mnoho z nás si je s oblibou koupí, avšak ne každý ví, jak si je připravit doma. Přitom na tom není nic složitého. Kaštan jedlý není nejspíš ten stejný strom, zpod kterého sbíráte s dětmi kaštany, ačkoliv v některých parcích ho vysazený najdete. Rozdíl nejlépe poznáte podle listí. Ten jedlý má listy ve

Co si počít s kaštany? Read More »

Božské brownies – veganské i bezlepkové

Brownies jsou čokoládová klasika, která potěší snad každého. Nějakou dobu jsem zkoušela vytvořit takový recept, aby mi nevznikl jen šedý piškot, kolem kterého prošlo kakao, nebo zase těžké, přeslazené kostky, které sice chutnají fantasticky, ale po dvou kouscích už člověk může leda tak zalehnout a spát. Tyto brownies jsou napůl cesty mezi oběma dvěma –

Božské brownies – veganské i bezlepkové Read More »

Cizrnový „popcorn“

Někdy má člověk chuť na trochu toho slaného, návykového křupání. Ovšem po přečtení složení většiny brambůrků, tyčinek a křupek se naskýtá otázka, jestli vám to skutečně stojí zato. Tento recept je naprosto jednoduchý a fantastický. Cítíte chuť popcornu a barbecue, ale přitom to, co je vám právě servírováno, je cizrna plná proteinů. Ingredience: 100 g

Cizrnový „popcorn“ Read More »

Karamelový chlebíček

Není u mě zvykem, abych si kupovala kuchařské časopisy. Jednoduše tam téměř nikdy nenajdu nic pro naši ovocně-zeleninovožravou domácnost, co by stálo za řeč, pokud nepočítám ty výjimečné střípky, kdy se objeví pár receptů v rámci nějakého speciálu a stejně pak jsou ty věci spíš jen hezky načančané než zajímavé. Tentokrát na mě ale vykouklo

Karamelový chlebíček Read More »

Perníčky – bezlepkové i veganské

Asi se ptáte, proč zase přicházím s touto kombinací. Jednoduše se před více než rokem objevil v naší veganské rodině i jeden bezlepkář a pokud tedy nechcete vařit a péct několik jídel zaráz, snažíte si cestu ulehčit něčím, co by vyhovělo oběma skupinám, i případné všežravé návštěvě. Naše první pokusy s bezlepkovými perníčky byly dost zoufalé. Byly tak

Perníčky – bezlepkové i veganské Read More »

Translate »
Přejít nahoru