Pařížský dort – bez lepku a živočišných surovin

Pokud jste ho někdy ochutnali, víte naprosto přesně, o čem mluvím. Je to pohádka o křehounkém kakaovém korpusu s vrstvou sněhové, čokoládové šlehačky nahoře, který když naberete na vidličku a dáte do pusy, všechno vám splyne do sladce nadýchané symfonie, kde je vše přesně tak, jak má být. Ve své podstatě nejde o nic složitého. Upečete […]

Pařížský dort – bez lepku a živočišných surovin Read More »

Banánový chlebíček s čajem Matcha a čokoládou

Banánový chlebíček je dobrota, kterou se vždycky zavděčíte. Když ho ale děláte pořád dokola, za chvíli začnete mít chuť ho trochu obměnit. Tím pádem mi postupem času vzniklo několik variací, které si našly své fanoušky, mezi které patří i tento zvláštně vypadající čajovo-čokoládový poklad. (Ochutnat můžete i banánový chlebíček s karamelem podle receptu ZDE.) Čaj Matcha

Banánový chlebíček s čajem Matcha a čokoládou Read More »

Zeleninový quiche s cizrnovou omáčkou a bramborovým těstem

Běžný quiche, tedy slaný koláč, by se jindy skládal z tenké vrstvy křupavého těsta, masově-zeleninové náplně zalité vaječnou směsí se sýrem a nějakou tou zakysanou smetanou. Tahle varianta už nemá s pravým quichem nic společného, ale jméno si zachovala asi díky pozvolnému vyřazování jednotlivých surovin z jídelníčku, až zbyla jen zelenina. Není to ale tím, že by ta

Zeleninový quiche s cizrnovou omáčkou a bramborovým těstem Read More »

Dýňové noky se špenátem

Pamatuji si na své těžké veganské začátky v restauracích. Asi jste na tento problém narazili, ať máte jakékoliv stravovací „omezení“ – ať už dobrovolné nebo ne. Vybrat si totiž v restauraci z nabízeného menu je obtížné a ne vždy vám vyjdou vstříc. Při slavnostních příležitostech jsme chodili do jednoho takového vyhlášeného podniku v našem městě, vyhlášeného uzenými koleny a

Dýňové noky se špenátem Read More »

Kapustové závitky s garam masalou

Máte rádi historické knížky? Já ano, a když jsem byla mladší, přečetla jsem jich nespočet i o starověkém Řecku a několikrát jsem narazila na to, že se jako hlavní chod podávaly závitky z vinných listů. Trochu jsem ty chudáky z temné minulosti litovala, protože to v mých očích bylo nepředstavitelné, „živit se listím“, ale koneckonců lidi jsou schopní

Kapustové závitky s garam masalou Read More »

Křehké koláčové těsto bez másla a margarínu a makový koláč

Nejsem zastáncem margarínů a nejsem jediná. Jsou sice nejjednodušší náhražkou másla do pečení, jelikož se poměry surovin nemusí v originálním máslovém receptu téměř upravovat, ale i přestože se zaměříme na ty pouze rostlinné margaríny, drtivá většina má ve složení palmový olej. Některá sladká těsta, a tedy i křehké koláčové těsto, se bez tuku neobejdou, jinak by

Křehké koláčové těsto bez másla a margarínu a makový koláč Read More »

Pórková polévka s brokolicí a česnekovými krutony

Dobrý zeleninový krém je skvělý začátek oběda nebo lehké samostatné jídlo. Chuť této polévky podtrhuje lahůdkové droždí a spolu s křupavými česnekovými krutony tvoří fantastické jídlo. Ingredience (na 4 porce): 1 střední cibule 1 střední pórek 1 hlávka brokolice 2 střední brambory 2 lžíce lahůdkového droždí (více o něm ZDE) ½ l rostlinného mléka (doporučuji ovesné)

Pórková polévka s brokolicí a česnekovými krutony Read More »

Translate »
Přejít nahoru